Een X-verbindingen maken van hout kunt u op vele manieren, op deze pagina komen ze allemaal aan bod van geboute T-verbinding tot de verstekte slisverbinding variant.

Dit is deel 3 over alle houtverbindingen. Alle besproken houtverbindingen vind u hier terug -> Houtverbindingen maken

Lijmen en schroeven
De eenvoudigste van de x-verbindingen is de gewone kruising. Lijmen en schroeven geeft de sterkste constructie, maar met bouten, lijm en houten drevels of met lijm en spijkers gaat het ook.

X-verbindingen maken (Hout)

Gelijmd en geschroefd

Gekruiste halfhoutsoverkeping
De gekruiste halfhoutsoverkeping is een van de gemakkelijkste en handigste verbindingen – wordt op dezelfde manier gezaagd als de halfhouts T-verbin-ding. Lijm en klem de stukken aan elkaar. Werk de verbinding af als de lijm droog is. Door de diepte van de snede wat minder te maken komt de ene balk boven de andere uit te steken.

X-verbindingen maken (Hout)

Halfhoutsoverkepingen zijn netjes, sterk en gemakkelijk te maken. Maak een inkeping tot halve diepte in beide stukken.

Deuvelverbinding
Maak op een zwaar frame een x-verbinding door gebruik te maken van deuvels, waarvoor de gaten worden uitgeboord met een elektrische boor. Men kan ook een gat maken op het doorlopende stuk en half lange pennen op de verbindende balken. Lijm de stukken aan elkaar en gebruik daarbij een klem om ze goed vast te houden.

X-verbindingen maken (Hout)

Deuvelverbinding.

L-verbindingen maken (Hout)

Dubbel verdekte zwaluwstaart

X-verbindingen maken (Hout)

Verstekte slisverbinding

De verstekte slisverbinding is sterk en ziet er netjes uit. Schrijf de randen af als voor de slisverbinding en kras versteklijnen over alle vlakken. Maak een scherpe punt in het midden van het doorlopende stuk, door elke borst in verstek afzonderlijk te zagen als men ze meteen rechtdoor zaagt, blijft er in het midden van de verbinding een gat over. Als men de borsten uitzaagt, moet men langs de lijnen gaan aan de kant waar zich de uitsparing zal gaan bevinden, om zo het geheel goed in elkaar te laten passen.