Gazania’s zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. waar ongeveer twintig verschillende soorten voorkomen. Uit pollen van grijsgroene bladeren groeien in de zomer op korte stengels opvallend gekleurde, 7 tot 10 cm grote bloemen. Deze zijn alleen bij voldoende zonlicht geopend, ’s avonds en op bewolkte dagen zijn ze gesloten.

Eigenlijk zijn gazania’s meerjarige planten, maar in ons klimaat zijn ze niet winterhard. Ze worden daarom gewoonlijk als eenjarige planten gekweekt, maar kunnen heel goed op een vorstvrije plaats in huis overwinteren. Er zijn talrijke rassen van veelal onbekende afstamming verkrijgbaar, met bloemen in allerlei kleuren. Vaak worden zaadmengsels in gemengde kleuren onder fantasienamen aangeboden.

Gazania Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig

Bloeiperiode:

  Juni, Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

  30 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Gazania

De standplaats van de Gazania

Gazania’s zijn uitstekende planten voor hete, droge, volop in de zon liggende plaatsen. Ze hebben maar weinig water nodig en bloeien zelfs bijzonder uitbundig als ze droog worden gehouden. Plant gazania’s in een zonnige border of in schalen en potten op een trap of muur. Het zijn ook uitstekende opvulplanten, die bijvoorbeeld goed gedijen tussen de stenen van een rotstuin. Compact groeiende gazania’s kunt u ook heel goed in bakken, kuipen en schalen op het balkon planten.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai gazania’s in maart binnenshuis. Houd de aarde gelijkmatig vochtig. Vanaf eind april kunt u de zaailingen in potten verspenen en onder plat glas laten afharden. Na de laatste vorst in mei mogen gazania’s buiten worden geplant.Vanaf april zijn ook voorgekweekte jonge planten verkrijgbaar. Verwijder regelmatig de stengels met uitgebloeide bloemen. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe knoppen. Geef om de vier weken vloeibare mest. Voor de overwintering van gazania’s in het najaar alle afgestorven bladeren verwijderen en de planten op een lichte, vorstvrije plaats binnenshuis zetten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of compacte jonge planten met ten minste één open bloem per plant, zodat u de kleur kunt herkennen. Koop nooit planten die een verwelkte indruk maken, of waarvan de wortels uit het drainage gat groeien. Leemhoudende grond verbetert u met een mengsel van compost en zand. Volle zon. Om gezond te blijven en uitbundig te kunnen bloeien, hebben gazania’s een standplaats nodig in de volle zon. Humusrijke, zandige grond. Deze moet in ieder geval waterdoorlatend en zeer voedselrijk zijn. Wortelrot en grauwe schimmel kunnen de planten aantasten, vooral als de wortels van de planten na een lange periode van regen in doornatte grond staan. Verwijder sterk aangetaste planten. Verbeter de grond in het volgende jaar met compost en zand.