Evenals talrijke andere Prunus soorten, is ook het amandelboompje afkomstig uit het Verre Oosten. Het behoort tot de populairste voorjaarsbloeiers. De roze bloeiende scheuten worden veel in boeketten verwerkt.

Het amandelboompje is verkrijgbaar als struik of als op een onderstam geënt boompje en bereikt in dat geval een hoogte van 3 m. De elliptische, frisgroene bladeren kunnen tot 8 cm lang worden. De schors is roodbruin tot zwart. In maart en april verschijnen de rozerode, gevulde bloemen. Als de uitgebloeide scheuten in mei met ruim de helft worden ingekort, ontstaan er in het volgende jaar bijzonder lange, bloeiende scheuten. Voor een natuurlijke groeiwijze met minder bloemen hoeft u het boompje alleen licht uit te dunnen.

Bij boomkwekerijen en tuincentra zijn enkele rassen verkrijgbaar. Aan te bevelen is ‘Cherubini’, die buitengewoon rijk bloeit en ook twee weken vroeger is dan de zuivere soort. Dat geldt ook voor ‘Rosenmund’, die daarnaast krachtiger groeit, 2,5 m hoog wordt en donkerroze bloemen heeft.