De vuurdoorn is een kleine tot middelgrote struik die rechtop of licht overhangend groeit en zeer dicht vertakte scheuten heeft.

De Nederlandse naam heeft betrekking op twee uiterlijke kenmerken: de lange doornen aan elke scheut en de vurige kleuren van de vruchten in het najaar. In de maanden mei en juni zijn de struiken bezaaid met wolken van witte bloemen, die helaas wat scherp ruiken. De donkere, altijd groene bladeren zorgen voor kleur in de winter.

Een van de bijzonderheden van vuurdoorn is dat de planten droogte zeer goed verdragen. Daarbij worden ze geholpen door een wijd vertakt wortelsysteem, dat zeer diep in de grond groeit. Talrijke rassen van de vuurdoorn, met name de schurft resistente, zijn weinig of maar beperkt winterhard. Hoe vochtiger de grond is, hoe groter de vorstgevoeligheid.

Pyracantha coccinea is de soort die het meest in de tuin wordt geplant. Er zijn een aantal rassen, waarvan er twee uitspringen: ‘Red Column’ groeit stijf rechtop (tot 2,5 m), heeft rode vruchten en is goed winterhard. Daarnaast is er ‘Red Cushion’ ook met rode vruchten en slechts 80 cm hoog. Deze plant groeit in de breedte en is zeer winterhard.

Van de overige Pyracantha rassen zijn vooral de rassen belangrijk die goed bestand zijn tegen schurft. ‘Soleil d’Or’ heeft zeer veel goudgele vruchten, groeit breeduit en wordt 1,5-2 m hoog. De vruchten van ‘Golden Charmer’ zijn oranje en lang houdbaar. De planten worden 1,5-2 m hoog en groeien rechtop en goed vertakt, maar zijn helaas vorst gevoelig. ‘Orange Charmer’ lijkt er sterk op, maar is veel beter bestand tegen vorst. Een hoogte van ongeveer 3 m bereikt ‘Orange Glow’, die breed en rechtop groeit, heel veel oranje vruchten krijgt, maar zeer vorstgevoelig is.

Vuurdoorn Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Mei, Juni

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen

Standplaats:

    Zon, Halfschaduw

Grond:

    Doorlatend, Kalkhoudend

Hoogte tot:

    3 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Pyracantha

De standplaats van de Vuurdoorn

Vuurdoorn gedijt op veel plaatsen. In de voortuin zet vuurdoorn in elk seizoen weer een mooi accent. De recht opgroeiende rassen kunnen dichte hagen vormen, bijvoorbeeld ‘Red Column’ of ‘Orange Charmer’, die beide ook in vorm gesnoeid kunnen worden. Op de kap van een stapelmuur zijn de breed vertakte ‘Red Cushion’ of ‘Soleil d’Or’ bijzonder mooi. In de rotstuin of in een grindbed zijn deze altijd groene houtige gewassen een welkome aanvulling. De vruchten stralen in een groep met andere houtige gewassen bijzonder intensief. Vuurdoorn gedijt ook in grote kuipen op het terras.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige tijd om vuurdoorn te planten. Houd de wortelzone de eerste drie jaren met mulch vrij. Ingewortelde planten geeft u een laag compost als mest. Een al te weelderige groei kunt u door snoeien in toom houden. Bij het eerste symptoom van schurft spuit u een zwavelhoudend middel. Als u het nodig vindt uw vuurdoorn te snoeien, kunt u dit in de zomer doen als de planten volledig zijn uitgelopen. Bescherm vorstgevoelige rassen door ze met rijshout af te dekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, gezond uitziende en goed vertakte jonge planten, die in containers zijn opgekweekt. Deze wortelen beter in. Koop nooit planten met de kluit in jute. Neem ook geen zwakke planten met bruine vlekken. U hoeft vuurdoorn niet te snoeien. Mocht u de plant toch in vorm willen snoeien, zorg dan voor een vrijstaande plaats, zodat u minder hinder ondervindt van de doornen. Let op: de mooi gekleurde vruchten zijn giftig. Zon tot halfschaduw. Op een zonnige plaats zijn bloei en vruchtzetting van vuurdoorn het rijkst. Doorlatende grond. Vuurdoorn gedijt ook in dro ge grond. Het mooist worden de planten in losse, kalkhoudende grond. Bacterievuur laat de bladeren en scheuten verwelken en afsterven. Snoei of zaag zieke takken ruim onder de aangetaste plek weg. Het is nodig de zaag of snoeischaar na elke snede met alcohol te ontsmetten om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.