Een wand van gasbetonblokken of cellenbetonblokken maken is voor een beetje klusser kinderspel. Gasbetonblokken of ook wel cellenbetonblokken genoemd zijn licht, gemakkelijk op maat te zagen en handig te stapelen. Houd er wel rekening mee dat u een wand van gasbetonblokken nog moet nabewerken voordat u hem af kunt werken met verf of behang.
Voor meer informatie over de blokken zie: Gasbetonblokken of cellenbetonblokken
Dragende muur of niet dragende muur (scheidingwand)
Voor de montage van de blokken is het belangrijk om te weten of het een dragende muur of niet dragende muur (scheidingwand) wordt. Zie de verschillende montage instructies hieronder.
Type muur
Niet dragende muur
Dragende muur
Voor meer informatie over het verwerken en toepassen van de blokken heeft Ytong een handige bouwwijzer.
Wand van gasbetonblokken of cellenbetonblokken maken
In de volgende stappen beschrijven hoe u een niet dragende wand van gasbetonblokken of cellenbetonblokken maken kunt.
Stap 1: Aftekenen
Bepaal eerst waar de wand precies komt te staan. Teken daarna de wand af op de vloer, de muren en plafond.
Stap 2: Kozijn plaatsen
Als u een deur in de wand wilt hebben, zet het kozijn dan op zijn plaats. Gebruik eventueel schoren om het kozijn precies recht te zetten.
Stap 3: Lijm aanmaken
Maak de lijm aan volgens de gebruiksaanwijzing voor de blokken aan. Met een langzaam draaiende boormachine met mixer gaat dat het beste. Let op de verwerkingstijd van de lijm. Maak nooit meer aan dat u binnen 3a4 uur kunt verwerken. Voor het aanbrengen van de lijm zijn er lijmkammen die zijn aangepast aan de steenbreedte en de juiste tanddiepte hebben. De breedte is meestal duidelijk zichtbaar in millimeters op de rug van de lijmkam aangegeven.
Stap 4: Ondergrond
Is de ondergrond vlak en waterpas kunt u gebruik maken van een PVC U-vloerprofiel, schroef of lijm deze vast op de vloer. Plaats de eerste laag blokken los in het profiel. Lijm de verticale voegen tussen de blokken wel.
Bij een niet vlakke ondergrond kun je er voor kiezen om met metselspecie het PVC U-vloerprofiel te egaliseren. Of u kunt gebruik maken van DPC-folie. Rol een strook folie uit en breng hierop metselspecie aan. De eerste rij blokken kunt u in de metselspecie waterpas stellen.
Stap 5: Houten regels
Plaats houten regels tegen de wanden, naast de plaats waar de scheidingswand komt. Zo zorgt u er voor dat de scheidingswand netjes recht komt te staan. Teken op de regels de rijen af, waarbij u steeds rekening houdt met een voeg van ongeveer 3mm. Span vervolgens het metselkoord op de hoogte van de eerste rij blokken. Het koord zorgt ervoor dat je de blokken van deze eerste rij allemaal even hoog en even recht komen te staan. Verplaats het koord bij iedere volgende laag.
Stap 6: Blokken op maat
Zaag de blokken op maat. U kunt daarvoor een speciale zaag gebruiken, maar ook een oude handzaag volstaat.
Stap 7: Lijmen
Lijm de blokken in halfsteensverband op elkaar. Dat wil zeggen dat de ene rij met een heel blok begint, de volgende met een half blok, enzovoort. Let op: de onderste rij blokken lijmt u niet aan in het profiel vast, maar die zet u er gewoon in. Als u een rij af heeft, verplaats dan het metselkoord één rij omhoog. Laat bij de muren en bij het plafond een speling van ongeveer 1 cm.
Tip: Omdat blokkenlijm binnen 10 minuten geheel droog is, moet de overtollige lijm direct verwijderd worden. Ook moet u binnen deze tijd de blokken in hun definitieve stand hebben geplaatst. Latere correcties zijn niet meer mogelijk.
Stap 8:
Om de wand stevig op de muren te laten aansluiten, bevestigt u om de drie rijen een veeranker. Deze veerankers kunt u ook gebruiken om de scheidingswand te verbinden met het plafond. Bevestig hiervoor 1 veeranker per 2 blokken.
Stap 9:
Dicht de naden bij het plafond en de muren met PUR-schuim.
Tip: Plak plafond en muren af met tape, en gebruik handschoenen wanneer u werkt met PUR-schuim
Gereedschappen
Schoor, Zaag, Metseldraad, Waterpas, Lijmkam voor blokken
Materialen
Gasbetonblokken of cellenbetonblokken, Lijm voor gasbetonblokken, Purschuim, Schilderstape, Veerankers