Een wand van gasbetonblokken of cellenbetonblokken maken is voor een beetje klusser kinderspel. Gasbetonblokken of ook wel cellenbetonblokken genoemd zijn licht, gemakkelijk op maat te zagen en handig te stapelen. Houd er wel rekening mee dat u een wand van gasbetonblokken nog moet nabewerken voordat u hem af kunt werken met verf of behang.

Voor meer informatie over de blokken zie: Gasbetonblokken of cellenbetonblokken

Dragende muur of niet dragende muur (scheidingwand)

Voor de montage van de blokken is het belangrijk om te weten of het een dragende muur of niet dragende muur (scheidingwand) wordt. Zie de verschillende montage instructies hieronder.

Type muur
Niet dragende muur
Dragende muur

Steendikte
minimaal 70 mm
minimaal 100 mm

Aansluiting betonvloer
Op PVC profiel of DPC-folie
Metselspecie

Aansluiting houten vloer
D.m.v een houten regel
N.v.t.

Aansluiting wand
1 veeranker per 3 lagen blokken
1 veeranker per 3 lagen blokken

Aansluiting plafond
1 veeranker per 2 blokken + bij elke wandbeëindiging
Voegwapening aanbrengen in de bovenste lintvoeg

Aansluiting kozijnen
3 kozijnankers per stijl
3 kozijnankers per stijl

Dilateren
Bij twee maal de wandhoogte, 1 anker per 3 lagen blokken
Bij twee maal de wandhoogte, 1 anker per 3 lagen blokken

Dilateren
Hoeken niet in verband
Hoeken in verband

Voor meer informatie over het verwerken en toepassen van de blokken heeft Ytong een handige bouwwijzer.

Wand van gasbetonblokken of cellenbetonblokken maken

In de volgende stappen beschrijven hoe u een niet dragende wand van gasbetonblokken of cellenbetonblokken maken kunt.

Stap 1: Aftekenen

Bepaal eerst waar de wand precies komt te staan. Teken daarna de wand af op de vloer, de muren en plafond.

Stap 2: Kozijn plaatsen

Als u een deur in de wand wilt hebben, zet het kozijn dan op zijn plaats. Gebruik eventueel schoren om het kozijn precies recht te zetten.

Stap 3: Lijm aanmaken

Maak de lijm aan volgens de gebruiksaanwijzing voor de blokken aan. Met een langzaam draaiende boormachine met mixer gaat dat het beste. Let op de verwerkingstijd van de lijm. Maak nooit meer aan dat u binnen 3a4 uur kunt verwerken. Voor het aanbrengen van de lijm zijn er lijmkammen die zijn aangepast aan de steenbreedte en de juiste tanddiepte hebben. De breedte is meestal duidelijk zichtbaar in millimeters op de rug van de lijmkam aangegeven.

Stap 4: Ondergrond

Is de ondergrond vlak en waterpas kunt u gebruik maken van een PVC U-vloerprofiel, schroef of lijm deze vast op de vloer. Plaats de eerste laag blokken los in het profiel. Lijm de verticale voegen tussen de blokken wel.

Bij een niet vlakke ondergrond kun je er voor kiezen om met metselspecie het PVC U-vloerprofiel te egaliseren. Of u kunt gebruik maken van DPC-folie. Rol een strook folie uit en breng hierop metselspecie aan. De eerste rij blokken kunt u in de metselspecie waterpas stellen.

Stap 5: Houten regels

Plaats houten regels tegen de wanden, naast de plaats waar de scheidingswand komt. Zo zorgt u er voor dat de scheidingswand netjes recht komt te staan. Teken op de regels de rijen af, waarbij u steeds rekening houdt met een voeg van ongeveer 3mm. Span vervolgens het metselkoord op de hoogte van de eerste rij blokken. Het koord zorgt ervoor dat je de blokken van deze eerste rij allemaal even hoog en even recht komen te staan. Verplaats het koord bij iedere volgende laag.

Stap 6: Blokken op maat

Zaag de blokken op maat. U kunt daarvoor een speciale zaag gebruiken, maar ook een oude handzaag volstaat.

Stap 7: Lijmen

Lijm de blokken in halfsteensverband op elkaar. Dat wil zeggen dat de ene rij met een heel blok begint, de volgende met een half blok, enzovoort. Let op: de onderste rij blokken lijmt u niet aan in het profiel vast, maar die zet u er gewoon in. Als u een rij af heeft, verplaats dan het metselkoord één rij omhoog. Laat bij de muren en bij het plafond een speling van ongeveer 1 cm.

Tip: Omdat blokkenlijm binnen 10 minuten geheel droog is, moet de overtollige lijm direct verwijderd worden. Ook moet u binnen deze tijd de blokken in hun definitieve stand hebben geplaatst. Latere correcties zijn niet meer mogelijk.

Stap 8:

Om de wand stevig op de muren te laten aansluiten, bevestigt u om de drie rijen een veeranker. Deze veerankers kunt u ook gebruiken om de scheidingswand te verbinden met het plafond. Bevestig hiervoor 1 veeranker per 2 blokken.

Stap 9:

Dicht de naden bij het plafond en de muren met PUR-schuim.

Tip: Plak plafond en muren af met tape, en gebruik handschoenen wanneer u werkt met PUR-schuim

Gereedschappen

Schoor, Zaag, Metseldraad, Waterpas, Lijmkam voor blokken

Materialen

Gasbetonblokken of cellenbetonblokken, Lijm voor gasbetonblokken, Purschuim, Schilderstape, Veerankers