Ga je binnenkort starten met een renovatie? Dan kan het heel nuttig zijn om te kijken naar de mogelijkheden om meteen een warmtepomp te laten installeren. Vanaf 2026 wordt het sowieso verplicht om over te stappen op een duurzamer alternatief dan het verwarmen met een cv-ketel.

Zoals de Rijksoverheid dat zegt wordt de warmtepomp de norm vanaf 2026. Maar het levert sowieso een grote gasbesparing op wanneer je overstapt op een warmtepomp voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning. In dit artikel geven we tips voor het installeren van een warmtepomp bij renovatie.  

Kies voor een hybride of All-Electric warmtepomp

Als je kijkt naar de besparing op het gasverbruik, dan is het installeren van een All-Electric warmtepomp altijd de beste keuze. Wanneer je deze installeert en je kookt gasloos, heb je zelfs helemaal geen gasaansluiting meer nodig. Maar je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp die samenwerkt met de bestaande cv-ketel. Dit kan ook een tussenstap zijn, zodat je later alsnog volledig elektrisch gaat verwarmen. Deze stap wordt bijvoorbeeld vaak genomen wanneer de cv-ketel nog goed is of als het financieel of praktisch gezien beter is om in stappen te verduurzamen.

Onderzoek of de cv-installatie geschikt is voor een warmtepomp

Heb je een hele oude woning? Dan kan het zijn dat het lastiger is om deze goed op te warmen met een warmtepomp. Dit heeft te maken met de isolatie van de woning. Het bouwjaar geeft vaak een goede indicatie van het bouwjaar. Hoe later het bouwjaar, hoe beter de isolatie. Al zijn er natuurlijk woningeigenaren die later nog beter geïsoleerd hebben. Er zijn tegenwoordig ook warmtepompen die geschikt zijn om te verwarmen op hoge temperatuur. Houd er wel altijd rekening mee dat dit minder rendement oplevert dan verwarmen op lage temperatuur. Daarom kan het interessant zijn om de cv-installatie geschikt te maken voor verwarmen op lage temperatuur. En daar is zo’n renovatie het perfecte moment voor.

Kijk naar de mogelijkheden voor subsidie

Natuurlijk is het handig om te weten wat de warmtepomp gaat kosten. De kosten voor de warmtepomp hangen echter af van verschillende factoren. Allereerst het soort warmtepomp, welke vermogen deze heeft en het rendement. Maar natuurlijk brengt het installeren van de warmtepomp kosten met zich mee. Voor de zogeheten water/water of geothermische warmtepompen is een bron in de grond nodig, wat ook wat kosten met zich meebrengt. Maar goed nieuws is dat je in aanmerking kunt komen voor de ISDE-subsidie. Een mooie tegemoetkoming in de kosten. Wat je aan subsidie krijgt is ook weer afhankelijk van het soort warmtepomp.