Buddleja’s worden ook wel herfstseringen of vlinderstruiken genoemd.

De lange, slanke bloempluimen van Buddleja davidii doen inderdaad aan seringen denken. Ze zijn de voornaamste attractie van de struik en bloeien van juli tot oktober. Ze verschijnen telkens op nieuwe scheuten en zij scheuten. De sterke geur wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren, maar lokt wel massaal vlinders aan. Dat kan dan ook als verklaring voor de benaming vlinderstruik gezien worden. De planten bloeien in witte, roze, purperen en violette tinten.

Buddleja is een houtig gewas waarvan de scheuten slechts beperkt winterhard zijn. Snoei de plant daarom in de late winter fors terug, dan zal ze in de zomer tot twee meter lange nieuwe scheuten vormen. Op de uiteinden ervan verschijnen de aantrekkelijke bloemen. Bij deze handelwijze kunnen de struiken nooit hoger worden dan maximaal 4 m.

De smalbladige Buddleja alternifolia verschilt op een aantal punten van Buddleja davidii. De mooie zachtviolette bloemen verschijnen in juni, en wel over de gehele lengte van de dunne, overhangende scheuten. Ze doen dan aan aaneengeregen parels denken. De bloemen van deze soort ontwikkelen zich op het tweejarige hout. Snoei daarom in het voorjaar alleen de oudere scheuten.

Buddleja Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

    Geurend

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

    4 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Buddleja

De standplaats van de Buddleja

Beide soorten kunnen veelzijdig worden toegepast. In borders met vaste planten zijn ze een uiterst aantrekkelijke achtergrond. Als solitair kunt u de prachtige struiken op markante plaatsen planten, omgeven door vaste planten of houtige gewassen, zoals ganzerik, heesterrozen of rozen die als bodembedekkers groeien. In een kleine tuin is Buddleja davidii op z’n plaats, omdat u deze plant door de jaarlijkse snoeibeurt binnen de perken kan houden. U kunt de planten ook heel goed in grote kuipen op het balkon of het terras zetten.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant in diep losgemaakte grond. Verzorg reeds eerder geplante buddleja’s met een organische volledige meststof en compost. Bij droogte geeft u de struiken royaal water. Verdeel in het najaar een laag bladeren of stro op het wortelgedeelte van de plant. Bescherm de onderste scheuten met wat dennentakken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in de zomer bloeiende buddleja’s met zo veel mogelijk scheuten, zodat u de kleur van de bloemen kunt herkennen. Koop nooit planten met zwakke scheuten en zonder kluit. Deze planten zijn niet sterk genoeg. Snoei in de late winter alle scheuten van Buddleja davidii terug, op enkele ogen na. Buddleja alternifolia daarentegen kunt u beter ongemoeid laten. Verwijder in de late winter alleen oude scheuten. Volle zon. Buddleja’s hebben veel zon en een beschutte, warme standplaats nodig. De planten zijn maar beperkt winterhard. Doorlatende, ook kalkhoudende grond. Op zware, natte grond gedijen buddleja’s niet. Het komkommermozaïekvirus kan ook buddleja’s aantasten. De bladeren zijn dan band-, ring-of vlekvormig in diverse groene tinten getekend of ze worden zeer smal en vergroeien. Een aangetaste plant moet u in ieder geval verwijderen en vernietigen.