De knoppen van centaurea’s lijken een beetje op denneappels. Uit de knoppen ontstaan composietenbloemen. De meeldraden steken ver uit.

Centaurea montana is als bergkorenbloem de bekendste soort. De planten bereiken een hoogte van 40 cm, met blauwe bloemen in mei en juni. Er zijn ook enkele rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Alba’ (wit), ‘Carnea’ (roze), ‘Violetta’ (donkerviolet). Bijzonder grote bloemen hebben ‘Grandiflora’ (stralend blauw) en ‘Parham Variety’ (lavendelkleurig).

Centaurea dealbata wordt bestoven centaurea genoemd en kan tot 80 cm hoog worden. De frisroze bloemen zijn van binnen wit en verschijnen in juni en juli. ‘Steenbergii’ heeft karmijnrode bloemen.

Centaurea macrocephala bereikt een hoogte van ongeveer 1 m. De opvallende, zeer grote, gele bloemen ontstaan vanaf juni op knoppen die de grootte van kippeëieren hebben.

Centaurea hypoleuca wordt maar ongeveer 50 cm hoog en bloeit roze van juli tot oktober. Een bijzonder mooi ras is ‘John Coutts’ met eveneens roze bloemen.

Centaurea pulcherrima blijft met 40 cm hoogte nog lager en heeft grijswitte, spinnenweb achtige, behaarde bladeren. De bloemen zijn zuiverroze en verschijnen in juni en juli. Deze soort is zeer gevoelig voor overtollig water rond de wortels.

Centaurea scahiosa kan 1 m hoogte bereiken. In juli en augustus bloeien de planten met prachtige, purperen bloemhoofdjes.

Centaurea hella, ook wel grote centaurea genoemd, is een zeer sterke, slechts 20 cm hoogte bereikende, bolvormig groeiende plant. De middelgrote, roze bloemen verschijnen in juni en juli.

Centaurea simplicicaulis groeit 20 cm hoog en in de vorm van een halve bol. De bloemen hebben een frisse, lila roze tint en bloeien in juni en juli.