De tomaat word naar de vorm van hun vrucht benoemd: kers- en vleestomaten, eironde en ronde tomaten. Kerstomaten zijn klein en min of meer rond en ze kunnen in één hap worden gegeten. De ovale, eironde tomaten zijn bijzonder geschikt voor sauzen. Ronde tomaten en vleestomaten smaken uitstekend als rauwkost.
Een aantal tomaten rassen kunt u ook in potten of hangmandjes kweken. Geschikt zijn ‘Mirabell’, ‘Balkon-star’ en ‘Roma’. Geef uw tomatenplanten regelmatig water, en wel zo dicht mogelijk op de wortels. Bind de planten vast aan stokken of een latwerk Door de stengels steun te bieden, bevordert u de vorming van bloemen en beschermt u de tomaten tegen op de grond levend ongedierte.
Eigenschappen
|
Kersttomaat:
- Sweet 100: Zoete, 2,5 cm grote vruchten; grote trossen; stok of latwerk nodig. Plukrijp met 2,5 mnd.
- Evita: Intensief rood; gelijkmatig groot; uitstekende smaak; sterk. Plukrijp met 2 mnd.
- Mirabell: Goudgele, 2 cm grote vruchten; lichtzure smaak; groeit in de vorm van een waterval. Plukrijp met 2 mnd.
Ronde tomaat:
- Martina: Intensief rood; barst niet open; zeer goede smaak; gezond en goed groeiend. Plukrijp met 1,5 mnd.
- Goldene Königin: Goudgele, vaste vruchten; milde smaak; hoge opbrengst. Plukrijp met 2 mnd.
- Harzfeuer: Halfgroene vrucht; uitstekende smaak; goede tuintomaat. Plukrijp met 1.5-2 mnd.
- Balkonstar: Struiktomaat; gelijkmatige vruchten in lichte kleur; goede smaak; sterk. Plukrijp met 1,5-2 mnd.
Eironde tomaat:
- Roma: Dikke schil; weinig zaad; milde smaak; goed voor sauzen en sap. Plukrijp met 2,5 mnd.
- San Marzano: Grote, langwerpige, vaste vrucht; goed voor sauzen en sap; gevoelig. Plukrijp met 2,5 mnd.
Vleestomaat:
- Master: Grote, ronde, gladde vrucht; zeer aromatisch; krachtige, gezonde groei. Plukrijp met 2.5-3 mnd.
- Beefmaster: Groot; dikke schil; sappig; vruchten tot 1 kg; bestand tegen schimmels; sterk. Plukrijp met 2.5-3 mnd.
- Super marmande: Enigszins platte en geribde vruchten; hangen als druiven; goed bestand tegen ziekten. Plukrijp met 2-2,5 mnd.
Tips:
Opengebarsten schillen worden veroorzaakt door onregelmatig water geven. Houd de planten gelijkmatig vochtig. Voorkom in ieder geval uitdroging. Als dat toch gebeurt, mag u de planten nooit in één keer een royale gietbeurt geven.
Beschadigde schillen duiden op temperatuurschommelingen. Bescherm de tomaten tegen extreme vochtigheid en sterke wind.
Behulpzame partners, zoals Oostindische kers of papaver, lokken insecten aan, die op hun beurt ongedierte verorberen.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
Zaai in maart of april in zaaigrond. Zet de kweekbakken op een lichte, vochtige en warme plaats (20°C). Plant de tomaten na de laatste vorst in de tuin. Zet de planten diep in de grond (tot aan de onderste bladinplant). |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop jonge plantjes in de potten. Kies tomatenplanten met gezonde, groene blaadjes. De planten mogen geen bloemen hebben en de wortels moeten wit zijn. Koop nooit tomatenplanten met lange zij scheuten of met gele, dunne of dorre stengels. De grond in de potten mag in geen geval muf ruiken. | Geef uw pas geplante tomaten zo mogelijk licht verwarmd water direct op de wortelkluit, tot deze door en door nat is. De bladeren daarentegen mogen nooit nat worden! Dek na het planten de bodem af met onkruidvrij stro. Hierdoor wordt het vocht in de bodem lang vastgehouden. | Veel zon. Geef uw planten een warme plaats uit de wind, waar ze echter niet aan gloeiende hitte zijn blootgesteld. Humus- en voedselrijke grond. Verrijk de potgrond met compost of met goed verrotte stalmest. Tomaten nemen flinke hoeveelheden voedsel op. Daarom moet u iedere maand bijmesten. | In een natte zomer kan bruinrot uw planten vernietigen. De bladeren worden dan bruin, de stengels zwart. Ter preventie houdt u de planten schoon. Tentjes van folie kunnen de planten beschermen. Zet in het daaropvolgende jaar geen tomatenplanten op dezelfde plaats. Het uiteinde van de bloem verrot. De onderkant van de vruchten wordt bruin en leerachtig. Dit probleem wordt veroorzaakt door calciumgebrek en schommelingen van de vochtigheidsgraad. Geef regelmatig water en voeg er wat calcium aan toe. |