Goudenregen is een populaire struik of kleine boom die in de vroege zomer bloeit en maar weinig eisen stelt. Alle delen van de plant zijn giftig.

Laburnum anagyroides, de gewone goudenregen, kan een hoogte van 5-7 m bereiken. De hoofdtakken splitsen zich onder spitse hoeken. De dunne zijtakken hangen in mooie bogen omlaag. De bloemtrossen bestaan uit talrijke zwavelgele vlinderbloemen en worden ongeveer 20 cm lang.

Laburnum x watereri is een kruisingsproduct van de gewone goudenregen en de alpengoudenregen (Laburnum alpinum), die in tuinen niet vaak voorkomt.Toch is deze kruising de moeite waard. Dat geldt met name voor het ras ‘Vossii’. Deze planten bereiken een hoogte van 4-5 m en hebben dikkere takken dan de gewone goudenregen. De bladeren glanzen sterker en de intens gele bloemtrossen worden maar liefst 50 cm lang.

Goudenregen Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Elke tuingrond

  Hoogte tot:

   7 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Laburnum anagyroides, Laburnum x watereri

  De standplaats van de Goudenregen

  Door de smalle, opgaande groeiwijze past goudenregen ook in een kleine tuin. Daar laten de planten zich als decoratieve solitairs, bijvoorbeeld op het terras, in de voortuin of op het gazon, van hun beste zijde zien. U kunt ze ook goed in een kleine groep houtige gewassen of in hagen van gemengde bloeiende planten integreren. Goudenregen is niet veeleisend en neemt zelfs met zand en steenhoudende of schrale grond genoegen. Let op, alle delen van goudenregen zijn zeer giftig. Vooral de zaden, die zich vanaf augustus in lange, bruine zaadpeulen ontwikkelen, zijn gevaarlijk. Als u jonge kinderen hebt en een wat kleinere tuin, is het wellicht beter geen goudenregen te planten.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Plant goudenregen zodra u de grond weer kunt bewerken. Het najaar is ook een goed tijdstip om te planten. Laat de struik ongemoeid groeien; zonder snoeien ontwikkelt de vorm zich het mooist. Goudenregen is weliswaar tijdelijk tegen droogte bestand, maar het is beter om rondom de wortels een laag mulch aan te brengen. Compost beschermt tegen uitdroging en bevat voldoende voedingsstoffen. Onder een zware sneeuwlaag kunnen de takken breken. Verwijder daarom na een flinke sneeuwbui voorzichtig de sneeuw.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop vanaf oktober jonge, sterke struiken met wortelkluiten of koop container planten. Koopt u in maart, dan moet u erop letten dat de planten nog niet uitlopen. Koop nooit grote planten met blad. Deze hebben moeite met het verplanten. U kunt gewone goudenregen door zaad vermeerderen. Haal de rijpe zaad peulen van de plant en zaai in het najaar in zaaiaarde. Goudenregen kunt u beter niet snoeien, deze plant verdraagt een forse snoei beurt meestal slecht. Zon tot halfschaduw. Goudenregen gedijt uitstekend in de volle zon, maar ook in de halfschaduw. Doorlatende grond die geen overtollig water vasthoudt. Goudenregen is niet veeleisend en groeit ook in schrale grond. Vooral bij vochtig en warm weer kan meeldauw toeslaan. Deze aantasting is te herkennen aan de grijze schimmellaag aan de boven en onderzijde van de bladeren. Bestrijding is meestal niet nodig. Als de plant sterk is aangetast, kunt u een biologisch middel gebruiken.