Prei (Allium porrum) behoort tot hetzelfde plantengeslacht als uien. Prei heeft in tegenstelling tot uien geen volledige, maar onvolledige, cilindrische bollen. Deze bestaan uit het onderste deel van de stengels met de dikke bladvoeten eromheen gepakt. Prei heeft een milde uien-smaak en een hoog gehalte aan mineralen en vitaminen.

De lengte van de stengels is afhankelijk van het ras, maar kan ook enigszins worden beïnvloed door aanaarden of planten in gaten. Door het aanaarden worden de stengels ook gebleekt, zodat ze tot het buitenste blad wit zijn en mild smaken.

In het algemeen wordt prei van het vroege voorjaar tot in de vroege zomer geplant. Enkele rassen kunnen dan al in de zomer worden geoogst, maar het accent ligt toch in het najaar en in de winter. Winterharde rassen kunt u zelfs de hele winter door vers uit de moestuin oogsten, als ze met mulch en op extreem koude dagen met folie worden afgedekt.

In de keuken worden vooral de blanke stengels gebruikt, de blauwgroene bladeren ook als soepgroente. Prei is geschikt als groente, in soepen, quiches en salades.

Prei Eigenschappen

Oogstperiode:

    Januari, Februari, Maart, Juli, Augustus, September, Oktober, November, December

Bijzonderheden:

    Eetbare delen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

    50 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Allium porrum

 

Enkele prei rassen, van vroeg naar late oogsttijd:

  • Marina: Zeer lange schacht; hoge groeisnelheid; voor de volle grond en onder tunnels. Oogsten in half juni tot augustus.
  • Elina: Lange, witte, goed gevormde schachten; hoge groeisnelheid; voor de volle grond. Oogsten in begin juli tot eind september.
  • Titan: Lange schachten; vroege oogst mogelijk; voor de volle grond. Oogsten in juli en augustus.
  • Carolina: Lange schachten; hoge opbrengst; voor de volle grond en tunnels. Oogsten in augustus tot half oktober.
  • Sabra: Lange schachten, blauwgrijze bladeren; voor de volle grond; bij vorst afdekken. Oogsten in september tot november.
  • Continent: Zeer lange schachten; rechtopstaande bladeren; bij vorst afdekken. Oogsten in half augustus tot half november.
  • Landina: Brede, ‘kort geschakelde’ schachten, donkergroene bladeren; voor de volle grond. Oogsten in augustus tot half oktober.
  • Olifant: Middellange, dikke schachten; verdraagt lichte vorst; voor de volle grond. Oogsten in september tot november.
  • Nervina: Stevige, witte schachten; voor de volle grond; bij sterke vorst eventueel afdekken. Oogsten in januari tot maart.
  • Dorinda: Dikke, witte schachten; voor de vollegrond; zeer winterhard. Oogsten in februari tot april.

Wetenswaardig: Prei wordt nogal eens door preimotten en uienvliegen aangetast. De beste bestrijdingsmethode is voorkoming. Dek daarvoor vanaf de plantdatum tot ongeveer eind augustus het bed af met een insectennet.

Uien en prei worden door dezelfde plagen aangetast. Zorg ervoor dat ze in de moestuin niet op naast elkaar liggende bedden staan en dat ze niet na elkaar op hetzelfde bed worden geplant.

Tip: Lange, lichte schachten ontstaan als u de prei in 20 cm diepe gaten plant, die u met de steel van een hark kunt steken. Later aanaarden.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zomerprei vanaf februari breeduit in kistjes of in kleine potjes zaaien. Winterprei zaait u vanaf april. Hard de zaailingen geleidelijk af. Zomerprei kunt u vanaf april in de volle grond planten, winterprei vanaf eind mei tot juni. Zet de planten in een geul. Tijdens de groei aanaarden. Regelmatig onkruid wieden en water geven. Prei kan tot in de winter worden geoogst. In streken met koude winters opgraven, dicht bij elkaar in een kuil zetten, met aarde afdekken, weinig water geven en met folie afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad. U kunt ook in het tuincentrum of bij een plantenkwekerij jonge preiplanten kopen. Koop nooit zaailingen die te dicht bij elkaar staan, zeer groot of verlept zijn of viltig in elkaar gestrengelde wortels hebben. Een gemengde cultuur met peen voorkomt aantasting door plagen. Prei is ook een goede partner voor tomaten, kool en selderij. Door het brede wortelstelsel is prei een goede bodemverbeteraar en geschikt als voorcultuur. Zon. Prei is bestand tegen lichte schaduw, maar groeit in de zon krachtiger. Doorlatende grond. Prei gedijt het best in diep losgemaakte, gelijkmatig vochtige grond, die daarnaast rijk is aan organisch materiaal. Uienvliegen zijn niet alleen een gevaar voor uien, maar kunnen ook prei aantasten. Vaak vergelen de planten dan vanuit het midden, ze verwelken of rotten en sterven af. Een gemengde cultuur met peen en afdekken met een insectennet kunnen een aantasting voorkomen.