Taxus kan zeer oud worden. De planten zijn altijd groen en tweeslachtig. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen op verschillende planten zitten. Alleen vrouwelijke bloemen ontwikkelen de rode schijnbessen met zaden. Zowel de scheuten als het zaad zijn voor mensen en paarden giftig. De snoeibestendige taxus leent zich voor kunstige vormen en wordt veel gebruikt voor hagen en omlijstingen.

Taxus baccata, de venijnboom, wordt met talrijke rassen in de handel aangeboden.

 • ‘Aureovariegata’ heeft geelgroen gestreepte naalden en wordt 3-4 m hoog.
 • ‘Fastigiata Aureomarginata’ heeft groene naalden met gele randen, groeit zuilvormig en bereikt een hoogte van 3-5 m.
 • ‘Fastigiata’ lijkt op de ‘Fastigiata Aureomarginata’, maar heeft zwart groene naalden.
 • ‘Fastigiata Robusta’ zijn naalden zijn wat lichter van kleur, de planten groeien in een strakke, smalle zuilvorm.
 • ‘Dovastoniana’ heeft donkergroene naalden en groeit als brede boom met aan de toppen overhangende scheuten. De planten worden 8 m hoog.
 • ‘Repandens’ heeft breed overhangende scheuten bij een hoogte van 0,5-1 m.
 • ‘Nissen’s Kadett’ een brede trechtervorm heeft en 3-4 m hoog wordt.

Taxus cuspidata is met minder rassen vertegenwoordigd.

 • ‘Nana Variegata’ heeft gele punten, een brede struikvorm en wordt slechts 0,5-1,5 m hoog.

Kruisingen tussen beide soorten zijn als Taxus x media verkrijgbaar. Een veelgevraagd ras is Hicksii’ met matgroene bladeren, een brede, zuilvormige groei en een hoogte van 3-5 m.

Taxus Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:September, Oktober
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen
  Standplaats:Zon, Halfschaduw, Schaduw
  Grond:Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot:8 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:TaxusDe standplaats van de Taxus

Taxus kan zeer veelzijdig worden toegepast, omdat de planten schaduw verdragen en in elke vorm kunnen worden gesnoeid. Als solitairs zetten vooral de hoge en zuilvormige rassen markante accenten. Ze zijn het mooist als ze niet worden gesnoeid. Alle soorten en rassen kunnen goed in groepen houtige gewassen worden geïntegreerd, in het bijzonder met bloeiende struiken. Als onderbeplanting van hogere houtige gewassen komen vooral de brede, lage rassen in aanmerking. Voor hagen is taxus eveneens ideaal, zowel gesnoeid als ongesnoeid.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Jonge taxus kan worden geplant zodra de grond weer bewerkt kan worden. Van ingewortelde planten verdroogde en bruine scheuten verwijderen. Snoei taxushagen in juni of juli in kegel of bolvorm. In die periode zijn geen jonge uitlopers meer te verwachten, zodat de planten tot het volgende voorjaar hun vorm behouden. Alternatieve plant tijd voor gebieden met zachte winters. Geef taxus die in de volle zon staat voor het invallen van de vorst royaal water om droogteschade door vorst, wind en zon te voorkomen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar compacte jonge planten in containers. Kies uitsluitend exemplaren met gezonde, donkere naalden. Koop nooit hoog opgeschoten planten met slechts weinig, ziek uitziende, geelbruine naalden. In streken met koude winters is een beschutte, half beschaduwde standplaats ideaal. Voor verjonging de scheuten tot in het oude hout terugsnoeien.Taxus is de enige conifeer die deze behandeling verdraagt. Volle zon tot schaduw. Taxus gedijt op iedere standplaats. In de volle zon kan er in de winter echter droogteschade optreden. Doorlatende, kalkhoudende grond met een goede afwatering. Ingewortelde planten verdragen droogte. Bruine naalden en afstervende toppen kunnen op schildluizen duiden. Deze roodbruine luizen zuigen het plantensap uit de scheuten. Taxus preventief gieten en de grond met mulch bedekken. Aangetaste scheuten verwijderen of met een preparaat op basis van paraffine-olie behandelen.