Bent u uitgekeken op uw oude vensterbank, of heeft de tand des tijds zijn sporen overduidelijk achtergelaten en wilt u een nieuwe vensterbank plaatsen. In een handomdraai en met weinig materiaal kunt u een oude, onooglijke vensterbank vervangen door een nieuwe.

Stap 1
Snijd de siliconenvoeg rondom de oude vensterbank weg met een hobbymes. Met een paar tikjes van de hamer op de onderzijde laat de vensterbank gemakkelijk los van de muur. Bescherm eventueel het raam met dik karton, zodat het niet door rondvliegende splinters beschadigd kan worden.

Stap 2
Verwijder de lijmresten en ook kleine oneffenheden met een stevig plamuurmes, zodat de nieuwe vensterbank precies waterpas kan komen te liggen.

Stap 3
Het kan bij dit voorwerk snel gebeuren dat de de muur beschadigt raakt. Vul die gaten dan weer zorgvuldig met een snelplamuur of gips.

Stap 4
Voordat u de vensterbank inpast, moet u met een waterpas controleren of het kozijn na de reparaties in alle richtingen waterpas is. Maak de vensterbank indien nodig met wat aangemaakte reparatie plamuur vlak.

Stap 5
Vensterbanken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en materialen, maar moeten meestal wel op maat gemaakt worden. Enkele voorbeelden waaruit een vensterbank kan bestaan: hout, beton, natuursteen, composiet, kunststof, enz…

Hier gebruiken we gelamineerd spaanplaat als vensterbank, de kopse kant van de plank wordt afgewerkt met een fineerstrip.

Stap 6
Breng nu met een lijmpistool op regelmatige afstanden montagelijm aan, en verdeel die daarna met een fijngetande lijmkam tot het hele oppervlak is bedekt met een dunne lijmlaag.

Stap 7
Druk de vensterbank goed aan. Montagelijm hecht meteen heel goed, d.w.z. een direct juiste positionering is van belang. De positie van de vensterbank kan nog gedurende enkele minuten gecorrigeerd worden.

Stap 8
Helemaal op het laatst voorziet u alle overgangen tussen vensterbank en kozijn van een elastische siliconen-voeg. Zodra siliconenkit en montagelijm helemaal droog zijn, kunt u de planten weer in de vensterbank zetten.

Gereedschappen

Materialen