Houten vloer lakken

Een vernislaag (laklaag) wordt op een houten vloer aangebracht als extra beschermlaag. Vernis is geschikt voor blanke vloeren maar ook voor gebeitste vloeren. U krijgt het mooiste resultaat wanneer u drie lagen op de vloer aanbrengt. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking voordat u met de klus ‘Houten vloer lakken ‘begint.

Stap 1
Controleer de vloer op uitstekende spijkers. Sla deze in de vloer, waarbij u gebruik kunt maken van een drevel. Vul de gaatjes die hierdoor ontstaan eventueel op met houtvuller.

Houten vloer lakken 1

Stap 2
Schuur de vloer met de schuurmachine om hem glad te maken en om eventuele oude vernis te verwijderen. Schuur in de richting van de nerven. Zo voorkomt u krassen, die later moeilijk te verwijderen zijn.

Houten vloer lakken 2

Stap 3
Maak de vloer grondig schoon, stofvrij en droog. Gebruik een ontvettend middel om al het vuil goed te verwijderen. Lees de gebruiksaanwijzing van de vernis goed door, zodat u weet waarmee u de vernis moet verwijderen en wat bijvoorbeeld de droogtijd is.

Houten vloer lakken 3

Stap 4
Breng een goede laag vernis aan op de vloer met een brede, zachte kwast met lange haren. Strijk met de nerf richting mee. Laat de vloer minstens 24 uur drogen.

Houten vloer lakken 4

Stap 5
Schuur de vloer licht op. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier. Het gaat er alleen maar om dat de vloer licht opgeruwd wordt en dat eventuele luchtbelletjes worden verwijderd. De eerste laag vernis moet natuurlijk blijven zitten. Neem de vloer af met een vochtige doek om het stof te verwijderen. Maak de vloer goed droog.

Houten vloer lakken 5

Stap 6
Smeer de tweede en vervolgens de derde laag vernis op dezelfde manier op de vloer. Wacht tussen deze lagen ook minimaal 24 uur, schuur de vloer opnieuw licht op. Verwijder het stof met een vochtige doek en maak de vloer goed droog.

Houten vloer lakken 6

Gereedschappen

Materialen