Ossentongen behoren tot de plantenfamilie van de Ruwbladigen en hebben behaarde bladeren en stengels. De stralendblauwe bloemen doen aan Vergeet-mij-nietjes denken.

Anchusa azurea, ook wel Italiaanse ossentong genoemd, is een mooie vaste plant die meestal tweejarig wordt gekweekt en een hoogte bereikt van 1,2m. ‘Loddon Royalist’ en ‘Dropmore’ worden 80-120 cm hoog en hebben opvallende, gentiaan blauwe bloemen. ‘Royal Blue’ en ‘Little John’ daarentegen, groeien met een hoogte van 40-60 cm relatief compact.

Anchusa capensis is een eenjarige soort met wat lichtere bloemen en met smalle bladeren. De planten worden 25-50 cm hoog. Krachtig blauw bloeien de rassen ‘Firmament’ en ‘Blauer Vogel’. Kenmerkend voor ‘Alba’ zijn de witte bloemen.

Ossentong Eigenschappen

   
  Soort:Eenjarig, Meerjarig
  Bloeiperiode:Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Doorlatend
  Hoogte tot:1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:Anchusa azurea, Anchusa capensisDe standplaats van de Ossentong

Kies voor ossentongen een zonnige plaats in uw tuin met losse, humusrijke grond. De vaste planten zijn uitermate geschikt voor de achtergrond in een border met lage zomerbloeiers, of als opvulplanten tussen zomerbloeiende vaste planten. Bijzondere effecten bereikt u als u de ossentongen plant tegen de achtergrond van een eenvoudig houten hek of een stenen muur. Houd er wel rekening mee dat de planten in droge, goed doorlatende grond moeten staan. Optimale condities vinden ze in een grindbed of in een border met steppeplanten. Eenjarige ossentongen brengen extra leven in borders en perken. Plant ze bij voorkeur groepsgewijs, of in rijen als ze bestemd zijn als omlijsting. Eenjarige ossentongen doen het ook goed in schalen en balkonbakken. Daarnaast leveren ze mooie snijbloemen voor zomer boeketten.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Strooi het zaad in maart of april in kistjes met vochtige zaaiaarde. Afdekken met plasticfolie en op een lichte plaats bij 18 °C laten kiemen. In de tweede helft van mei in de volle grond planten. U kunt ossentong na de eerste bloei terugsnijden om een tweede bloei te bevorderen. Bij lang aanhoudende droogte voldoende water geven. In het najaar eenjarige planten uit de grond trekken en composteren. Snij vaste planten dicht boven de grond af. Als bescherming tegen strenge vorst en tegen te veel vocht de planten met dennentakken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar jonge vaste planten of voorgekweekte eenjarige ossentongen. U kunt ook zaad kopen. Koop nooit planten met gele of gevlekte bladeren of planten waarbij al wortels uit het potgat groeien. Hoge planten moeten worden gesteund, vooral op winderige plaatsen. Ossentongen produceren talrijke zaailingen die veelal niet rasecht zijn. Verwijder overtollige planten om een al te dichte groei te voorkomen. Zon tot halfschaduw. Ossentongen gedijen het beste in de volle zon. De eenjarige planten verdragen ook een plaats in de lichte halfschaduw. Doorlatende grond. De planten houden niet van zware, vochtige grond, vooral niet in de winter. Met name de eenjarige ossentong kan gemakkelijk door bladluizen worden aangetast. Deze minuscule insecten zuigen het sap uit de plant, wat tot misvormde scheuten leidt. U kunt de plaag het beste met water wegspoelen of de planten met een oplossing van zachte zeep en spiritus bespuiten.