Chrysanten behoren tot de oudste sierplanten. Al meer dan 2000 jaar geleden werden ze in China gekweekt. Ze kwamen in de 8e eeuw naar Japan en duizend jaar later naar Europa. Er zijn meer dan 5000 rassen, waartoe ook talloze snijbloemen worden gerekend die in kassen worden geteeld. De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en bloeien in alle kleuren, behalve in blauw. Na een grondige herziening van het geslacht Chrysanthemum behoren veel bekende soorten en rassen nu tot het geslacht Dendranthema. Voor de tuin komen vooral drie groepen in aanmerking.

Dendranthema Indicum Groep is de grootste groep, waartoe winterharde tuinplanten en vorstgevoelige potplanten behoren. Ze bereiken een hoogte van 40-100 cm en hebben doorgaans enkelvoudige of halfgevulde bloemen. Het sortiment is bijzonder rijk. Aan te bevelen zijn ondermeer ‘Altgold’ (bronsgouden bloemen, halfgevuld, augustus en september, 50 cm), ‘White Bouquet’ (witte bloemen, pomponvormig, september en oktober, 50 cm) en ‘Rotfuchs’ (roodbruine bloemen, halfgevuld, oktober en november, 70 cm).

Dendranthema Koreanum Groep bestaat uit planten met enkelvoudige of halfgevulde, winterharde bloemen op lange stengels. In de laatste jaren zijn ook gevuld-bloemige rassen ontwikkeld. Bekend zijn onder andere ‘Fellbacher Wein’ (rode, enkelvoudige bloemen, september en oktober, 60 cm), ‘Citrus’ (gele, halfgevulde bloemen, augListus en september, 80 cm) en Edelweiss’ (witte, halfgevulde bloemen, september en oktober, 70 cm).

Dendranthema Rubellum Groep telt planten die 60-80 cm hoog worden, vertakt groeien, rijk bloeien en winterhard zijn. Ze bloeien doorgaans in augustus en september. Tot de bekende rassen behoren ‘Clara Curtis’ (roze, enkelvoudige bloemen, 60 cm), ‘Duchess of Edingburgh’ (wijnrode, halfgevulde bloemen, 60 cm) en ‘Paul Boissier’ (koperbruine, halfgevulde bloemen, 70 cm).

Chrysant Eigenschappen

Soort: 

  Meerjarig

Bloeiperiode: 

  Augustus, September, Oktober, November

Bijzonderheden: 

  Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

Standplaats: 

  Zon

Grond: 

  Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot: 

  1 m

Latijns/wetenschappelijke naam: 

  Dendranthema

De standplaats van de Chrysant

In een border met vaste planten passen ze uitstekend bij andere najaarsbloeiers en bij grassen. Een muur of schutting geeft de planten de nodige beschutting. Tegen de achtergrond van houtige gewassen als altijd groen decor of met mooie najaarskleuren, komen de bloemen bijzonder mooi uit.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige plant tijd. Ingewortelde planten kunt u nu delen of door stekken vermeerderen. Snij 10 cm lange scheuten aan de basis af en laat ze in vochtig zand of perliet wortelen. Geef uw chrysanten twee keer een volledige meststof. Is de grond droog, dan moet u royaal gieten. Als u echter te veel water geeft, vergelen de bladeren en sterven ze af. Watergebrek daarentegen leidt tot verhoute stengels en bladval, die van onderen begint. Uitgebloeide stengels tot een handbreedte boven de grond terugsnijden. De planten met stro of takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop frisgroene, compacte jonge chrysanten met goed doorgewortelde kluiten. Koop nooit kleine en zwak uitziende planten. Bekijk de planten goed en neem ook geen chrysanten met gevlekte bladeren. Kort de planten midden in de zomer met een derde of een vierde in, zodat ze vertakt gaan groeien. Op winderige plaatsen moeten de hoge rassen worden ondersteund. Plaats stokken rond de planten en bind er touw omheen. Volle zon. De vaste planten hebben een zonnige en beschermde plaats nodig. Doorlatende, voedselrijke grond. Werk organisch materiaal door eventueel verdichte grond of leg een verhoogd bed aan voor de chrysanten. Chrysanten kunnen door tripsen worden aangetast. De bladeren lijken dan zilver gespikkeld, de bloemen verkleuren, worden bruin of krijgen misvormingen. Houd preventief de grond vochtig en breng mulch aan. Aangetaste delen vernietigen. Desnoods spuiten met een middel op basis van pyrethrum.