Bij deze planten gaat het om gekweekte vormen van de inheemse grasmadeliefje, die tweejarig worden geteeld. Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm.

De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.

In de handel is niet alleen het zaad van de gewone, enkelvoudig bloeiende grasmadelief verkrijgbaar, die in de natuur op gazons en weilanden voorkomt, maar ook diverse rassen, vaak als series. De planten van de ‘Pomponette’serie worden ongeveer 15 cm hoog en hebben vrij kleine, pomponachtig gevulde bloemen. Ze zijn zowel als zaadmengsel verkrijgbaar als in de afzonderlijke kleuren rood, roze en wit. De series ‘Carpet’ en ‘Goliath’ worden in dezelfde kleuren aangeboden, zij het dat ‘Carpet’ een hoogte bereikt van 15 cm en ‘Goliath’ op een optimale standplaats zelfs 20 cm. Bijzonder aan te bevelen is ‘White Carpet’ door haar mooie, compacte groeiwijze. Met ‘Sweetheart’ maakt u een goede keuze als het u vooral om witte en roze tinten gaat. Recordhouder met bloemen van 7 cm doorsnee is de serie ‘Super Enorma’, verkrijgbaar in wit, roze of rood en als mengsel.

Madeliefje Eigenschappen

Soort:

  Tweejarig

Bloeiperiode:

  Mei, Juni

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen

Standplaats:

  Zon, Halfschaduw

Grond:

  Voedselrijk

Hoogte tot:

  20 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Bellis perennis

De standplaats van de Madeliefje

Madeliefjes komen vooral goed uit als ze in grotere groepen worden geplant. Als perk- en borderplanten worden madeliefjes van oudsher zeer gewaardeerd. Met de laagblijvende bladrozetten zijn de planten zeer geschikt als omlijsting. Als u weet in welke kleuren ze bloeien, kunt u ze ook in bepaalde patronen planten. Als grafbeplanting kunt u madeliefjes het beste in schalen zetten, maar het zijn ook goede opvulplanten. In schalen en plantenbakken kunnen ze het terras, het balkon of de entree verfraaien en er voor vroege bloemenweelde zorgen.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zelf opgekweekte of gekochte jonge madeliefjes op 20 cm onderlinge afstand planten. Tussen half juni en half juli het zaad breeduit op een beschaduwd zaaibed of in de koude bak zaaien. Licht met aarde afdekken, aandrukken en water geven. U kunt ook in augustus binnenshuis zaaien en bij 18°C laten kiemen. Zodra de bladeren verschijnen, in afzonderlijke potjes verspenen. Krachtige zaailingen kunt u al in het najaar op de bestemde plaats planten. De jonge planten in de koude bak met glas, zaailingen in de vollegrond met takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad of compacte, gezonde jonge planten. Controleer de planten nauwkeurig op aantastingen door bladluizen of meeldauw. Koop nooit oud zaad of zwakke jonge planten, waarvan de bladeren al vergelen. Madeliefjes kunnen zelfs in volle bloei worden verplant. Dit maakt het mogelijk de kleuren goed op elkaar af te stemmen. Enkele rassen kunnen al in het najaar van het eerste jaar bloeien als ze vroeg zijn voorgekweekt. Zon tot halfschaduw. Madeliefjes bloeien het mooist op een zonnige of halfbeschaduwde standplaats. Voedselrijke grond, die bij voorkeur ook wat leem bevat en niet snel mag uitdrogen. Bij droogte hebben de planten veel water nodig. Bij vochtig weer kunnen madeliefjes soms door grauwe schimmel worden aangetast. Kenmerkend symptoom is een muisgrijze aanslag op de stengels of bladeren, die ten slotte rotten.Vernietig aangetaste delen. Zorg dat bij het water geven de bladeren en bloemen niet nat worden.