Zelf meubels maken is niet alleen veel voordeliger, het is ook gewoon ontzettend leuk. Je hebt de mogelijkheid om een uniek exemplaar te maken en kunt jouw creativiteit de vrije loop laten. Om er voor te zorgen dat je wel nachtkastjes, tafels en ander meubilair maakt waar je even mee vooruit kunt, hebben wij vijf adviezen voor het zelf maken van meubels voor jou op een rij gezet.  We sluiten dit artikel af met de beste plekken waar je materiaal kunt kopen voor het zelf maken van meubels.

Zo maak je zelf de mooiste en meest bijzondere meubels

Dit zijn de beste vijf adviezen die je helpen om succesvol jouw eigen meubels te maken. Veel plezier met deze leuke projecten.

Zorg voor een gedegen voorbereiding

Zoals wel vaker, geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk je van tevoren wat je wilt gaan maken en hoe dat vorm moet krijgen. Daarbij zorg je uiteraard dat je de juiste materialen op orde hebt en dat je realistisch bent over de haalbaarheid van het project.

Overschat jezelf niet en schroom dus ook niet om hulp in te roepen van anderen. Doe online inspiratie op en maak een duidelijke lijst van de zaken die je nodig verwacht te hebben, inclusief gereedschappen.

Maak eventueel een prototype

Voordat je aan het grote werk begint, is het verstandig om eerst een soort prototype te maken. Je kunt zo alvast jouw vaardigheden oefenen als het gaat om het snijden van hout en het gebruik van andere gereedschappen. Daarnaast leer je zo of de verhoudingen goed zijn en of het eindresultaat ook echt zal bieden wat jij nodig hebt.

Wees je bewust van de financiën

Hoewel het meestal inderdaad voordeliger is om zelf meubels te maken, kunnen de kosten hoog oplopen. Laat je hierdoor zeker niet weerhouden om zelf aan de slag te gaan, want het unieke exemplaar dat je gaat creëren is ook wat waard. Evengoed is het aan te bevelen om van te voren te berekenen welke materialen je nodig hebt en wat hiervan de kosten zijn.

Zorg dat je het juiste materiaal kiest

Kies niet zomaar voor het eerste de beste materiaal. Niet alleen let je hier op kwaliteit, weet ook dat verschillende houtsoorten verschillende eigenschappen hebben. Je begint daarom met het doen van gedegen online onderzoek. Uiterlijk speelt natuurlijk een rol, maar de eigenschappen van een materiaal moeten bepalend zijn.

Verderop vertellen wij je waar je deze materialen het beste koopt, maar het is cruciaal dat je persoonlijk advies kunt vragen bij een webshop.. Dat geldt al helemaal als dit de eerste keer is dat je een bepaald project uitvoert. Informeer bij vrienden en familie, waarvan je weet dat deze dit soort projecten al eens gedaan hebben.

Specifieke tips voor het opknappen van meubels

Het is een bijzondere tak van sport om meubels opnieuw te gaan bekleden. Je kunt een stoel of bank zo, zonder al te veel moeite, een nieuw leven geven. Let ook hier op de kwaliteit van de stof en neem de tijd. Het bekleden kun je echt voor allerlei meubels gebruiken – van bedden tot banken, van tuinmeubels tot fauteuils. Een bijzondere vaardigheid om over te beschikken dus.

Waar vind je het juiste materiaal om mee te klussen?

Als je van te voren weet welk materiaal je nodig hebt, dan is het natuurlijk niet lastig om dit te vinden. Een simpele zoekopdracht op Google levert veel online winkels op, die zich meestal gespecialiseerd hebben in bepaalde grondstoffen, of die in het geheel gericht zijn op doe-het-zelvers.. Vooral als het gaat om een eindproduct waar nogal wat haken en ogen bij komen kijken, wil je contact op kunnen nemen met een klantenservice, die je precies vertelt wat je nodig hebt.

Koop uiteraard alleen bij een betrouwbare online winkel. Zo weet je dat je daadwerkelijk geleverd krijgt waar je om vraagt en niet onnodig inlevert op kwaliteit. Niet alleen zijn er online winkels die nieuwe producten verkopen, je kunt ook restpartijen aanschaffen voor een echte bodemprijs. Zo kun je bijvoorbeeld relatief eenvoudig hout op de kop tikken. Bekende leveranciers van meubels kunnen je misschien ook op weg helpen.

Al met al hopen we je hierboven de nodige tips te hebben gegeven om zelf meubels te gaan maken voor in jouw woning. Weet dat dit voor veel Nederlanders al een hobby geworden is, waar men zowel een leuke tijd mee hebben als iets moois mee maken. Met onze tips kun je ervoor zorgen dat jouw project een succes wordt en dat je jarenlang aankijkt tegen een meubelstuk waar je echt plezier van hebt.

Dit is een gesponsorde tekst.