Je hebt vast wel eens van legionella gehoord. Of misschien heb je er zelf wel eens last van gehad. Niets vervelender dan een besmetting met legionella. Hoe ontstaat legionella en hoe kun je een besmetting voorkomen? In dit artikel geven we een aantal tips.

Hoe ontstaat legionella?

De legionella-bacterie zit in stilstaand water en is in principe niet gevaarlijk. De bacterie wordt pas schadelijk voor onze gezondheid wanneer deze zich vermenigvuldigt en terechtkomt in de waternevel die door ons wordt ingeademd. Door het inademen van die nevel, kunnen we besmet raken met legionella. De legionellabacterie kan groeien in stilstaand water van tussen de 25-45 graden. De bacterie kan legionellagriep of veteranenziekte veroorzaken. De symptomen variëren van een lichte griep tot een zware longontsteking. Denk aan koorts, spierpijn, hoofdpijn, geen eetlust, hoesten, kortademigheid, braken en diarree. Die kans is echter klein, want de meeste mensen worden er niet ziek van. Heb je toch last van bovenstaande klachten? Ga dan naar de huisarts, want een legionellabesmetting is goed te behandelen met antibiotica.

Hoe kan legionella worden voorkomen?

Eén van de belangrijkste tips om legionella te voorkomen, is minimaal één keer per week alle kranen in huis te gebruiken. Wanneer de kranen langer dan een week niet zijn gebruikt, bijvoorbeeld vanwege een vakantie, laat de kranen voor gebruik dan eerst vijf minuten lang doorspoelen. Vergeet daarbij ook de douchekop en de tuinslang niet. Deze kun je doorspoelen door de kop en de slang zonder sproeistuk in een emmer met water te leggen en deze vijf minuten door te laten lopen. Na het gebruik van de tuinslang is het slim om deze leeg te laten lopen. Zo voorkom je dat hier stilstaand water in achterblijft. Helemaal wanneer de tuinslang in de volle zon ligt of hangt, kunnen er dan namelijk legionellabacteriën in ontstaan. Kranen die niet worden gebruikt, kunnen worden afgesloten en de ideale temperatuur van je boiler of CV-ketel om legionella te voorkomen is 55 graden.