Zilversparren zijn altijd groene naaldbomen die doorgaans piramidevormig groeien. De kegels staan rechtop op de takken. Bij het rijper worden vallen de schubben eraf, zodat alleen de spil overblijft. Naast de hoge soorten en rassen zijn er ook minder hoge.
In Europa inheems is de donkergroene gewone zilverspar (Abies alba), die een hoogte van 50 m kan bereiken. ‘Pendula’ is de bizarre treurvorm, die slechts half zo hoog wordt. Interessant voor een grote tuin is de 25 m hoge nordmannspar (Abies nordmanniana). Aan te bevelen rassen zijn ‘Pendula’ die 10-20 m hoog wordt en ‘Barabits Compact’ met slechts 5-10 m hoogte. De donkergroene Spaanse spar (Abies pinsapo) groeit eerder struikvormig en wordt 15-20 m hoog. Het ras ‘Glauca’ heeft blauwgroene naalden.
Uit Noord-Amerika afkomstig is de met lange, blauwgroene naalden begroeide, tot 30 m hoge Colorado zilverspar (Abies concolor), die goed bestand is tegen zon en droogte. Het ras ‘Compacta’ blijft stukken lager. Abies lasiocarpa var. arizonica heeft eveneens blauwgroene naalden, een witte, kurkachtige schors en bereikt een hoogte van 10 m. ‘Compacta’ kan slechts 5 m hoog worden. De soort reageert gevoelig op kalk. Van de edelspar (Abies procera) is vooral het ras ‘Glauca’ aan te bevelen. Dit ras heeft zilverblauwe naalden, opvallend dikke kegels en bereikt 3-15 m hoogte. Populair is ook de kleine, kegelloze balsem zilverspar (Abies balsamea) van 0,5-1 m hoog.
Uit Oost-Azië komt Abies koreana, die violetbruine kegels heeft en 3-5 m hoog kan worden.‘Piccolo’ is een dwergvorm en wordt slechts 0,3 m hoog, maar zeer breed. ‘Silberlocke’ kan 3-5 m hoogte bereiken en heeft zilverwitte, licht omhoog gebogen naalden. Kenmerkend voor de nikko zilverspar (Abies homolepis) zijn de frisgroene naalden en de blauwviolette kegels. De bomen kunnen tot 20 m hoog worden en groeien in een brede kegelvorm. Abies veitchii met haar zilvergroene naalden blijft slanker en bereikt 15 m hoogte. Deze soort is niet bestand tegen kalk.