Men kan aan een huis verven of vertimmeren wat men wil, daarmee is echter nog geen sfeer, gezelligheid of stijl aangebracht. Daarvoor zal men zijn woning met smaak moeten inrichten. Op deze pagina worden enkele richtlijnen en suggesties voor de woninginrichting gegeven.

Het kiezen van kleuren

Kleuren kunnen efficiënt werken als u weet welke verschillende effecten bepaalde kleurcombinaties op een kamer kunnen hebben.

Pasteltinten werken verruimend; ze maken dat wanden eruit zien of ze verder van elkaar staan en ze maken een plafond hoger. Ze reflecteren ook licht; het daglicht wordt ten volle benut en het effect van kunstlicht wordt groter. Deze kleuren zijn ideaal voor kleine kamers en kunnen in donkere oudere huizen een lichtere atmosfeer scheppen.

Donkere kleuren komen op u toe en hebben het effect dat het oppervlak dichterbij lijkt dan in feite het geval is. Ze kunnen worden toegepast om grote kamers kleiner of hoge lafonds lager te doen lijken dan de werkelijkheid is.

Door één muur donker te schilderen en de andere drie muren in pasteltinten van dezelfde kleur, kunt u de vorm van een vierkante kamer veranderen. Het zal net zijn of de donkere muur naar voren komt en of de andere muren terugwijken.

Men kan kleuren gebruiken om een kamer warm of koud te laten lijken. Warme kleuren zijn voornamelijk de rode, gele en oranje kleuren. Net als vuur zijn ze stimulerend en opwindend. Koele kleuren, voornamelijk de blauwe en de groene, worden geassocieerd met lucht, water en gras; ze zijn kalmerend en rustgevend.

Vlak naast elkaar liggende kleuren camoufleren niet fraaie plekken in de kamer of lelijke voorwerpen zoals radiatoren, onhandig meubilair of een grote schoorsteenmantel. Dit soort kleurenschema combineert tinten, schakeringen en grijze nuances van één kleur.

Kleur contrasten als wit en zwart geven meer accent aan voorwerpen. Een licht gekleurde schoorsteen b.v. of de lijst van een schilderij steekt scherp af tegen een donkere muur.

Neutrale kleuren dat zijn kleuren die goed bij alle andere kleuren passen kan men het best voor een achtergrond kiezen. Het zijn voornamelijk grijze, bruine en beige tinten; dit zijn doorgaans de kleuren waarmee men op de meest eenvoudige en goedkope wijze kan werken.

Als u een kleurenschema opzet, laat dan één kleur domineren. Ga daarvan uit en gebruik om contrasten te verkrijgen heldere en donkere kleurschakeringen voor allerlei voorwerpen in het vertrek.

Gebruik van een patroon

Een patroon kan gericht zijn of niet gericht. Een gericht patroon loopt in een bepaalde horizontale of verticale richting. Een niet gericht patroon loopt niet in een bepaalde richting en ziet er hetzelfde uit, ongeacht de hoek van waaruit u het beziet.

Een gericht patroon kan een muur hoger of breder laten lijken, omdat de steeds terugkerende vormen het oog naar boven of heen en weer laten gaan. Het kan kleur aan een kamer geven, terwijl het lijkt of de verhoudingen anders zijn.

Een niet gericht patroon houdt het oog in beweging zodat het zich niet concentreert op lelijke vormen als een voor uitstekende zolderbalk, een radiator of een scheve muur. Vele van deze patronen kunnen worden aangepast aan de gordijnen of aan de bekleding van het meubilair. Als u een patroon op muren en meubilair heeft, kunt u voor alle andere decoraties in de kamer het beste uniforme kleuren uitzoeken, teneinde het evenwicht te bewaren. Vermijd de toepassing van twee verschillende patronen in dezelfde ruimte.

Patronen met een voorstelling zoals die van een tuin of van een berglandschap scheppen een idee van diepte en ruimte, omdat het oog buiten de vier muren van de kamer wordt gericht. Zo uitgevoerd behang kan men verkrijgen met één voorstelling die een gehele wand bedekt of met een enkele voorstelling die wordt herhaald om zo een gericht patroon te verkrijgen, maar dan ontstaat een onrustige indeling.

Samengestelde patronen verlenen afwisseling aan een vertrek. Deze patronen verlenen de muren een drie dimensionaal effect, dat warmte en een rijk aanzien kan geven aan een versiering zonder het kleur evenwicht te verstoren.

Kleine patronen dienen als achtergrond. Indien u van plan bent om schilderijen aan de muren op te hangen, kies dan een klein patroon dat wijd uiteen ligt en de aandacht niet van de schilderijen afleidt. Grote patronen vormen op zichzelf een achtergrond. Opvallende patronen kunnen dienen als centraal punt om een kamer een zeker karakter te verlenen, maar zorg ervoor een patroon uit te zoeken dat niet vloekt met het meubilair.

Schilderijen of tekeningen vormen een patroon als ze gegroepeerd worden opgehangen. Een eenvoudige bloemen schikking op een tafel of een groep voorwerpen als verspreide kussens of ornamenten kunnen bijdragen tot de opluistering van een vertrek.

Een patroon wordt ook gevormd door het materiaal van de bekleding van het meubilair, van de gordijnen en van de vloerbedekking. Zelfs schaduwval kan in een kamer goed uitkomen als het licht door de blinden valt.

Keuze van materiaal

De ruwheid of gladheid van een materiaal kan een kamer warm of koel laten lijken, net als kleuren dat kunnen.

Ruwe maar zachte oppervlakken van weefsels en vloerbedekking absorberen licht, zijn warm bij aanraking en scheppen een ontspannen atmosfeer als ze uitgebreid worden toegepast in het schema van aankleding van een vertrek.

Gladde materialen met een hard oppervlak zoals glas, metaal en diverse soorten plastic weerkaatsen licht, zijn koud bij aanraking en wekken een koele indruk indien ze herhaaldelijk in het decor voorkomen.

De materialen kunnen in twee groepen worden verdeeld: de natuurlijke en de visuele. Natuurlijke materialen zijn die materialen die men echt kan Voelen, zoals de pool van het karpet, het weefsel van de stoelbekleding en behang met een reliëf. Visuele materiaaloppervlakken zijn die, welke ruw of glad lijken, maar in feite het tegenovergestelde zijn. Gepolijst hout b.v. is hard en zeer weerkaatsend; het zou daarom een koele indruk moeten wekken, maar de diepe kleuren en de verscheidenheid aan tekening in hout suggereren in feite warmte.

Het is belangrijk om de decoratie van een huis zo op te zetten dat een goed evenwicht tussen de materialen wordt bereikt. Dit is mogelijk bij een samengaan van ruwe en gladde, harde en zachte, glanzende en doffe materialen. Als de stoelen met een glad weefsel zijn bekleed en de muren met een gladde verf bedekt, dan zal een hoogpolig tapijt met een ruw oppervlak voor zoveel contrast zorgen, dat een evenwichtig geheel is bereikt. Zo geeft b.v. kurk of textielweefsel tegen een muur warmte aan een vertrek waarin uitsluitend meubels met een koele, gladde bekleding staan.

Evenwicht kan ook komen van voorwerpen van glas, metaal, plastic of porcelein, ornamenten, lampen, asbakken die zo zijn neergezet dat hun glanzend oppervlak contrasteert met de omgeving. Kleine versieringen, boeken of schilderijen hebben vaak een afzwakkend effect op het geheel wanneer ze op zichzelf staan.

Ruimtelijke werking

Men kan kleur, materiaal uitvoering en patroon laten samenwerken om in een kamer de verhoudingen te veranderen.

Kleur heeft op vier verschillende manieren invloed op de verhoudingen. Pasteltinten wijken terug en doen een muur verder weg of een zoldering hoger lijken. Harde kleuren doen het tegenovergestelde: een muur schijnt dichterbij en een plafond lager te zijn.

Contrasterende kleuren onderbreken de blik; ze eisen elk voor zich de aandacht op. Dit effect zorgt ervoor dat kamers die b.v. in blauw en oranje geschilderd zijn, kleiner lijken. (Teveel contrast maakt dat een ruimte er volgepropt uitziet). Gelijksoortige kleuren
laten het oog vrij rondgaan, zonder dat het zich moet instellen op verschillende tinten en nuances. Deze optische vrijheid kan een kamer er groter en rustiger doen uitzien.

Ook de eigenschap van bepaalde materialen om licht te weerkaatsen of te absorberen heeft invloed op de verhoudingen. Een vlak dat bedekt is met een glanzend weerkaatsend materiaal ziet er groter uit dan wanneer er licht absorberend materiaal als kurk op ligt.

Patronen beïnvloeden de verhoudingen door het accent op een bepaalde richting te leggen. Behang met een verticaal patroon kan een muur hoog en smal doen lijken. Horizontaal lopende patronen maken een plafond lager en een kamer langer of breder.

De verhoudingen worden ook beïnvloed door de meubilering van een kamer. Lang, laag meubilair past bij moderne kamers met een laag plafond. Traditionele meubel vormen zijn beter op hun plaats in de vierkante vertrekken met de hoge plafonds van oudere huizen.

Men kan de verhoudingen onderling ook in evenwicht brengen. Als b.v. een hedendaagse sofa met een lage rugleuning tegen de blinde muur van een kamer met een hoog plafond wordt geplaatst, dan zal de hoogte van de kamer worden benadrukt door de lage sofa. Een lang horizontaal lopend schilderij boven de sofa zou de muur weer in verhouding tot de sofa kunnen brengen.

Spiegels kunnen ook de verhoudingen van een kamer veranderen door het vertrek er breder of langer te doen uitzien. De weerkaatsing van het licht en de weerspiegeling van de kamer in een spiegel scheppen de illusie van extra ruimte.

Sfeer in de kamer

Natuurlijk licht kan worden gebruikt om uw kleurenschema extra accent te verlenen en de schikking van het meubilair beter uit te laten komen. Hoe meer licht een kamer krijgt, des te helderder de kleuren eruit zien. Pasteltinten weerkaatsen het licht. Donkere kleuren nemen licht op. In kamers die bijzonder veel licht ontvangen, kunnen donkere kleurschakeringen en nuanceringen verblinding verminderen. Gebruik lichte tinten en pastelkleuren om donkere kamers wat meer fleur en sfeer te geven.

Laat in kamers met kleine ramen, kunstlicht het daglicht aanvullen. Indien het meubilair en de kleurindeling zo zijn opgezet dat ze van het daglicht het meeste profijt trekken, plaats het kunstlicht dan zo dat het uit dezelfde richting komt als het natuurlijke licht.

Met name in lange kamers met slechts aan een einde ramen, zijn de kleuren van plafond en vloer belangrijk. Lichtgekleurde vloerbekleding en een wit plafond, in combinatie met helder gekleurde muren zullen het daglicht weerkaatsen naar de donkerder delen van de kamer.

Een grote spiegel aan een muur tegenover een venster zal een kamer lichter maken doordat het daglicht wordt weerkaatst. Donkere halls en trappenhuizen kunnen worden opgefleurd met kleuren die het licht uit de aangrenzende kamers weerkaatsen. Gewoonlijk zal wit en lichtgrijs het beste resultaat opleveren.

De toepassing van kunstlicht

Kunstlicht dient de vertrekken gelijkmatig te verlichten en scherpe schaduwen weg te werken. Gordijnhakken, aan plafond of muur bevestigd, kunnen voor achtergrondverlichting worden gebruikt en deze kan dan worden aangevuld met tafellampen, staande lampen of hanglampen die voor werklicht zorgen.

Lampenkappen met een witte binnenvoering en aan de bovenzijde open voorkomen een te grote lichtabsorptie en geven een zacht licht dat tegen het plafond wordt weerkaatst, waardoor geen schaduwen ontstaan.

Arrangeer uw verlichting zodanig dat deze geschikt is voor gezinsactiviteiten. Lampen voor lezen moeten zo hoog en helder zijn dat er licht straalt op werk dat in de schoot ligt. Studeerlampen moeten over het gehele bureau gelijkmatig licht verspreiden. Lichtpunten boven kaart of eettafels dienen het oppervlak van de tafel te verlichten zonder dat ze verblinden. Voor gezinnen die veel naar de tv kijken, moeten lampen met een zacht licht door de gehele kamer zijn verspreid, zodat de spanning op de ogen wordt verminderd.

Als licht absorberende, donkere kleuren in een kamer overheersen zullen grote lampen met een heldere gloeilamp de kleuren levendig houden. Een wit plafond kan hiertoe ook bijdragen door een maximale weerkaatsing te geven.

Punten waarop men graag het oog wil laten vallen, zoals bijvoorbeeld schilderijen, plastieken of kleine beeldhouwwerken, kan men ’s avonds meer accent geven door er spots op te richten

Het dempen van geluid

Geluid, net als licht, weerkaatst tegen harde vlakken en wordt geabsorbeerd door de zachte.

In een koude kamer weerkaatst het geluid lang tussen de muren. De echo wordt minder of verdwijnt helemaal, als er tapijten en meubels aan te pas komen. Een dik kamerbreed tapijt is de meest effectieve manier om de geluidssterkte te verminderen. Andere goede geluiddempende materialen zijn dikke gordijnen, akoestische tegels, tegels van kurk, draperieën, muurbetimmeringen van hout en behang.

Meubels met zachte kussens helpen ook het geluid te dempen. Een tafelblad van hout weerkaatst minder geluid dan één van marmer of glas. Zelfs een geperforeerde kastdeur kan geluiddempend werken. Als men aan een drukke verkeersweg woont, kan men het lawaai verminderen door luiken voor de ramen te maken.