De meeste kersenbomen zijn zelfsteriel. Dit betekent dat er in uw tuin of in die van uw buren een tweede boom nodig is voor de bevruchting. Niet alle combinaties leiden tot het gewenste resultaat. Laat u bij een boomkweker adviseren.

Wilt u een klassieke hoogstam, dan moet u voor twee bomen over een grote tuin beschikken. Veel minder plaats vragen de moderne struikvormige kersenbomen, die nog niet in alle rassen verkrijgbaar zijn.

Krieken hebben zacht, sappig vruchtvlees en zijn in het algemeen vroeg rijp. Knapkersen zijn later in het seizoen rijp. Kenmerkend is het sappige, knappende vruchtvlees. De kleuren van de vruchten lopen uiteen. Er bestaan gele, roodachtig gele, vuurrode tot zeer donkere, bruinrode kersen.

Zoete kers Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:April, Mei, Juni
  Bijzonderheden:Eetbare delen
  Standplaats:Zon
  Grond:Doorlatend
  Hoogte tot:8 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:Prunus avium


Alle rassen van de zoete kers zijn weer onder te verdelen in drie soorten, de vroeg, middelvroeg, en laat oogstende. Tot de vroege soorten horen onder andere:

 • Burlat: Grote rode tot donkerbruinrode halfknapkers; hoge opbrengst; oogst vanaf half/eind juni.
 • Kassins Frühe: Zwartrode, zoete, sappige, aromatische kriek; hoge opbrengst; oogst vanaf begin juni.
 • Knauffs Schwarze: Middelgrote, donkere violetbruine vruchten; zeer hoge opbrengst; oogst vanaf begin juli.
 • Büttners Rote Knorpelkirsche:Grote, zoete, sappige knapkers; hoge opbrengst; oogst vanaf begin juli.

Middelvroeg:

 • Dönissens GelbeGrote, gele, aromatische, vaste vruchten; goede opbrengst; oogst vanaf begin juli.
 • Grofêe Prinzessin: Grote, geelrode, sappig-zoete vruchten; hoge opbrengst; oogst vanaf eind juni/begin juli.
 • Sam: Middelgrote, roodbruine, sappige knapkers; hoge opbrengst; oogst vanaf half juli.
 • Van: Roodbruine, aromatische vruchten; beproefd ras; hoge opbrengst; oogst vanaf begin juli.

Laat:

 • Hedelfinger  Riesenkirsche: Reusachtige, zwartrode zoete vruchten; beproefd ras; hoge opbrengst; oogst vanaf half juli.
 • ReginaZeer grote, donkerbruinrode vaste vruchten; zeer hoge opbrengst; oogst vanaf half/eind juli.
 • Schneiders Spate Knorpelkirsche: Zeer grote, donkerrode, sappige knapkers; hoge opbrengst; oogst vanaf half juli.
 • Viola: Grote, donkervioletrode, knappende vruchten; hoge opbrengst; oogst vanaf half/eind juli.

Tip:

Vogels hebben een voorkeur voor zoete kersen. Vaak is het voldoende om aluminiumstrips in de boom te hangen. De glinstering en de zachte geluiden die de strips veroorzaken, zijn onaangenaam voor vogels en houden ze op afstand. De veiligste methode om uw kersen te beschermen: dek de boom af met een net. Gebruik een speciaal vogelnet, zodat de vogels er niet in blijven hangen.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Kort voor de boom gaat bloeien, giet u met brandnetelgier. Een week later geeft u vloeibare mest. Vermeng 10 cm compost met de bovenste laag grond. Scheuten die de hoofdtakken in de weg zitten, verwijdert u. Een lijmring om de boom geeft enige bescherming tegen plagen. Jonge kersenbomen plant u in september of oktober. Vermeng de grond rondom de boom met compost.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop bij een boomkwekerij een goed bewortelde kersenboom. Daar kan men u ook vertellen welk ras er voor de bevruchting nodig is. Koop rassen die het in uw streek goed doen. Koop nooit een boom met zwakke of zieke wortels. De grond rond de boom moet open blijven. Gras of dichtgroeiende planten onttrekken te veel voedsel aan de boom.In de zomer kunt u groen bemestingsgewassen rondom de boom zaaien. Deze verbeteren de grond. Zon en een mild klimaat. Dit zijn de ideale omstandigheden voor kersenbomen. Voedselrijke grond. Het is verstandig om voor de aankoop een grondanalyse te laten maken. Adressen vindt u in de gouden gids. Kersenvliegen leggen hun eieren in de halfrijpe vruchten. De larven leven in de kersen. Spuit drie weken na de bloei preventief met een aftreksel van absintalsem. Hang daarnaast tussen mei en juli vallen voor kersenvliegen op.