Staande toiletpot aansluiten

Het meest voorkomende model toilet is nog altijd de staande toiletpot. Grofweg zijn er twee modellen te onderscheiden: het vlakspoelcloset (met het welbekende platje) en het diepspoelcloset. Dit model ziet u meestal bij duoblokclosetpotten. In deze klus laten wij u zien we een staande toiletpot aansluiten met een laaghangend reservoir. Sluit voordat u aan de slag gaat, eerst de watertoevoer af.

Stap 1
Sluit de toiletpot aan op de riolering. Hiervoor gebruikt u een plastic closetafvoermanchet van een type dat bij het toilet past. Zet de manchet op de uitloop van de rioolpijp.

Staande toiletpot aansluiten 1

Stap 2
Schuif het toilet in de uitloop van de manchet.

Staande toiletpot aansluiten 2

Stap 3
Teken op de vloer af waar de gaten voor de bevestigingsschroeven van de toiletpot moeten komen.

Staande toiletpot aansluiten 3

Stap 4
Haal de pot weer van zijn plaats en boor de gaten voor de bevestigingsschroeven. Heeft u een betegelde vloer, maak de gaten dan iets dieper dan bij een betonnen vloer.

Staande toiletpot aansluiten 4

Stap 5
Zet de pot op zijn plaats en maak hem vast aan de vloer. Heeft u een betonnen vloer, doe dan pluggen in de gaten en draai er vervolgens schroeven in. Bij een betegelde vloer gaat u iets anders te werk: duw de pluggen tot onder de tegels, zodat deze niet beschadigd raken. Bevestig vervolgens een speciale kunststof ring onder de kop van de schroef. Over de kop kunt u eventueel sierdoppen plaatsen.

Staande toiletpot aansluiten 5

Stap 6
Dicht de naad tussen de pot en de vloer af met sanitairkit.

Staande toiletpot aansluiten 6

Stap 7
Hang het reservoir aan de muur met de bijgeleverde schroeven en haken. Zorg dat hij waterpas en netjes achter de pot komt te hangen.

Staande toiletpot aansluiten 7

Stap 8
Maak een verbinding tussen het reservoir en de toiletpot. Gebruik hiervoor de bijgeleverde spoelbocht. Voordat u de bocht bevestigt, moet u hem eerst op maat zagen. De bocht moet tot aan de stootrand in het reservoir en de pot steken. Bevestig de bocht aan het reservoir met de bijgeleverde wartelmoer en pakkingring. Maak de spoelbocht vast aan de toiletpot. Laat hem er niet te ver in steken. Gebruik voor de bevestiging een kunststof manchet die in de mof op de pot past.

Staande toiletpot aansluiten 8

Stap 9
Sluit de waterleiding aan op het reservoir, via een stopkraan. Gebruik daarvoor een pijp van 12 mm doorsnede. Zet de kraan vast met behulp van een steeksleutel. Laat nu het reservoir langzaam vollopen, zodat u kunt controleren of er nergens een lek zit.

Staande toiletpot aansluiten 9

Stap 10
Stel de vulhoogte van het reservoir in. Deze hoogte kunt u vinden in de handleiding van het reservoir zelf. Trek het toilet door om nogmaals te controleren op lekken.

Staande toiletpot aansluiten 10

Gereedschappen

Materialen