In wijnbouwgebieden zijn het veelal heuvels en bergen die de planten tegen wind en kou beschermen en rivieren die de warmte van de zomer vasthouden. In de tuin kunt u de druivenplanten een handje helpen.
De beste standplaats voor druiven is een kas of een beschutte zuid of zuidwestkant van het huis. De planten kunnen er aan een latwerk aan de gevel groeien. Regelmatige snoeibeurten, ieder jaar op de juiste wijze uitgevoerd, zijn een voorwaarde voor een geslaagde oogst. Houd de grond in de gehele vegetatieperiode bedekt met stro of afgemaaid gras. Zo beschermt u de wortels tegen uitdrogen. Zet de planten, voor ze worden geplant, enkele uren in water. Geef op de wortels water. Natte bladeren zijn een broedplaats voor schimmels.
Eigenschappen
|
Enkele witte rassen:
- Bacchus: Aromatische vruchten; gemakkelijk te verzorgen, ook op minder gunstige standplaatsen.
- Weisser Boskoop: Zeer zoete vruchten; sterke plant; gedijt ook in kuipen op het balkon of terras.
- Golden Champion: Kasdruif; snelgroeiende plant, matig productief; heeft een ander ras voor de bestuiving nodig.
- Ortega: Zoete vruchten, vroege oogst; sterk groeiende plant; gedijt ook op minder gunstige plaatsen.
- White Alicante: Uitsluitend kasdruif; niet al te sterke plant; vrij grote vruchten aan lange trossen.
- Witte van der Laan: Geschikt voor beschutte gevel, balkon of terras; smakelijke, fruitige vruchten.
Enkele blauwe rassen:
- Blauer Portugieser: Ronde, sappige, zoete vruchten; rijke oogst op een zonnige, zeer beschutte plaats.
- Boskoop Glory: Geschikt voor gevel, balkon en terras; zoete, sappige vruchten bij voldoende zon.
- Frankenthaler: Kasdruif; sterke plant, matige productie; kleine trossen met violette tot blauwe vruchten.
- Gros Maroc: Kasdruif; krachtig groeiende plant; gemakkelijke teelt; langdurig rijpingsproces.
- Rembrandt: Plant voor beschutte gevel, ook voor balkon en terras; smakelijke vruchten; snoeien belangrijk.
- Sieger: Sterke plant met mooie bladeren; ronde, aromatische vruchten; snoeien belangrijk.
Tip
Vogels snoepen graag van de zoete druiven. Als u de vruchten niet met hen wilt delen moeten ze als ze bijna rijp zijn, met netten worden beschermd. Deze zijn in het tuincentrum en bij de vakhandel verkrijgbaar. Gebruik zo fijnmazig mogelijke netten. Daarmee beschermt u de vruchten ook enigszins tegen wespen, die eveneens verzot zijn op de rijpende druiven.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
Plant de in containers opgekweekte druivenplanten. Let erop dat de standplaats niet door slagregens wordt geteisterd. | Geef de planten regelmatig water. Snoei na de bloei, als de planten vruchten hebben ontwikkeld. Snij vruchtdragende scheuten terug tot twee bladeren boven de buitenste bloeiwijzen. Behandel de planten om de vier weken preventief met een biologisch verantwoord middel tegen schimmelziekten. | Geef de planten veel rijpe compost of verteerde stalmest. In koude streken beschermt u de planten ’s winters met stromatten. |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop bij voorkeur containerplanten bij een goede boomkweker. Kies planten met krachtige uitlopers met drie tot vijf scheuten. Koop nooit schrale of langgerekte planten met slechts twee scheuten of waterloten. | Druiven doen het ook goed op een beschut, zonnig balkon. Houd er rekening mee dat u dan per plant een zeer grote kuip nodig hebt. Vraag bij de boomkweker naar een regionaal beproefd ras. De kans op een succes volle oogst is dan het grootst. | Zon. Druiven gedijen uitsluitend op zonnige, tegen wind beschutte plaatsen. Humusrijke grond. Daarnaast moet de grond los en warm zijn en kalk bevatten. Voorkom natte voeten. In regenachtige streken gedijen druiven niet goed. | In een winter met zeer strenge vorst kunnen de planten bevriezen. In ons klimaat is terugsnoeien meestal voldoende om de planten te redden. Voor de zekerheid kunt u de planten van het latwerk losmaken en op de grond dik met stro bedekken. |