Zachtboard is een lichtgewicht, poreuze board, gemaakt van vezels, zorgt voor isolatie tegen warmte en geluid. De kleur ervan loopt uiteen van crème tot bruin en grijs; sommige soorten zijn in de fabriek afgewerkt met witte verf.

Zachtboard

Sommige van deze isolerende board platen worden geïmpregneerd met bitumen, om de waterbestendigheid groter te maken, en er worden ook brandwerende platen gemaakt. Wil men extra geluidsabsorptie, dan kan men platen gebruiken die zijn geperforeerd, gegroefd of van gleuven voorzien, zoals akoestische tegels.

Afmetingen: de gebruikelijke breedte is 122 cm, de lengte loopt van 183 tot 427 cm, maar een breedte van 61 cm is ook verkrijgbaar; de dikten zijn 10, 12 en 19 mm.

Zagen:
Gebruik voor een goede snede een scherp mes of een kapzaag met fijne tanden.

Bevestiging:Spijker zachtboard aan het hout vast met gegalvaniseerde draadnagels (met kop) van ca 4 cm, aan de randen 10 cm van elkaar en elders 20 cm. De eventuele bevestigingsregels mogen voor platen van lO en 12 cm niet verder dan 40 cm van elkaar staan, voor dikkere platen 60 cm.

Voegen:
Als u de voegen met houten latjes bedekt, spijker dan altijd daar waar de latten de spijkerkoppen aan het gezicht onttrekken.