Tot het plantengeslacht Lilium behoren ongeveer 100 verschillende soorten en meer dan 2000 rassen.

Bollen

Lelies hebben bollen met vlezige schubben die niet door een huid zijn beschermd. Daarom kunnen de bollen gemakkelijk uitdrogen, maar ook gevaar lopen door overtollig water.

Bloemen

De bloemen bestaan uit drie binnenste en drie buitenste kroonbladeren en zes lange meeldraden met opvallende, langwerpige helmknoppen. Behalve blauw en zwart komen alle kleuren voor. Er kan globaal onderscheid worden gemaakt tussen drie bloemvormen. Schotelvormige bloemen zijn open en naar boven gericht of hebben licht teruggeslagen kroonbladeren. Trechter- of trompetvormige bloemen zitten horizontaal of licht hangend aan de stengels. Tulbandlelies hebben sterk omgeslagen kroonbladeren en ver uitstekende meeldraden. Ze hangen knikkend aan de bloemstengels.

Indeling

Oorspronkelijk werden ze volgens de vormen van de bloemen ingedeeld. Tegenwoordig echter worden de planten in zeven groepen ingedeeld, waarbij vooral rekening wordt gehouden met de oorspronkelijke herkomst van de planten. Zo kunnen uiteenlopende groepen dezelfde bloemvormen bevatten.

Belangrijke lelies voor de tuin

Zeer sterke, overblijvende botanische lelies zijn Madonnalelies (Lilium candidum), Vuurlelies (Lilium bulbiferum), Koningslelies (Lilium regale), Turkse lelies (Lilium hansonii, L. martagon) en Tijgerlelies (Lilium lancifolium). Ook zijn er mooie planten te vinden onder de Aziatische rassen en de Aurelian rassen, zoals de Aziatische lelie (Lilium) en de Trompetlelie (Lilium Aurelian Groep). Oriëntaalse lelies (Lilium) zijn weliswaar opvallend mooi, maar ook vorstgevoelig en ze hebben geen bijzonder lange levensduur.

Lelies Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Juni, Juli

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

Standplaats:

    Zon, Halfschaduw

Grond:

    Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

    1,25 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Lilium

De standplaats van de Lelie

Lelies hebben afhankelijk van hun herkomst uiteenlopende wensen met betrekking tot de grond. Sommige houden van zure grond, terwijl andere licht kalkhoudende grond nodig hebben. In een zonnige border gedijen bijna alle soorten en rassen uitstekend. Ideaal is het als de wortelzone koel en licht vochtig blijft. Aan de rand van een groep houtige gewassen gedijen roggelelies, tijgerlelies en tulbandlelies. In kuipen of grote potten kunnen lelies meestal een tot twee jaar worden gekweekt. Oriëntaalse lelies houden het vaak nog wat langer vol.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Uitlopers met karton of glazen beschermen tegen late vorst. Organisch minerale mest door de grond werken. Alternatieve planttijd voor laatbloeiende lelies. De wortelzone met mulch afdekken en bij droogte gieten. Opgroeiende lelies zonodig steunen. Uitgebloeide bloemen verwijderen, geen water meer geven. Madonnalelies in augustus planten. De beste planttijd voor de meeste lelies. Plantdiepte: drie keer de hoogte van de bollen. Hoge soorten van een markeer- en steunstokje voorzien. De plaats dik met bladeren of stro afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop stevige bollen met kleine, sappige wortels. Plant de bollen zo spoedig mogelijk na het kopen. Koop nooit zachte of beschimmelde bollen. Neem ook geen bollen die er verdroogd uitzien of reeds uitlopen. Leliebollen zijn een lekkernij voor woelratten. Bescherm de bollen door ze los in fijnmazig ijzergaas te pakken en pas dan te planten. Uitgebloeide bloemen afsnijden. Laat de bladeren echter rustig vergelen en afsterven. Zon tot halfschaduw. Ook de zonminnende soorten hebben schaduw in de wortelzone nodig. Doorlatende grond. Leliebollen rotten gemakkelijk in te vochtige grond. Talrijke lelies hebben bovendien veel voedingsstoffen nodig. Lelie- of goudhaantjes zijn mooie, oranjerode kevertjes. Kevers en larven richten veel schade aan door vraat aan bladeren en knoppen. In mei en juni leggen de wijfjes eieren op de onderkant van de bladeren. Controleer deze regelmatig en bestrijd de kevers door ze te vangen.