Het nagelkruid is een vaste, zich in de breedte uitbreidende plant met donkere, ongelijk geveerde, altijdgroene bladeren. De enkelvoudige bloemen hebben vijf kroonbladeren en komen afhankelijk van de soort uit tussen april en augustus met een nabloei tot in oktober. De bloemen hebben veervormige zaadgroepen.

Geum chiloense wordt 40 tot 50 cm hoog; haar dieprode bloemen bloeien in juli en augustus.‘Mrs Bradshaw’ is de naam van een halfgevuld, karmijnrood ras die helaas relatief kort leeft maar goed uit zaad gekweekt kan worden. In de handel wordt het zaad ook wel verkocht onder de naam ‘Feuerball’. ‘Goldball’ of ‘Lady Strathaden’ heeft halfgevulde, goudgele bloemen en kan uit zaad vermeerderd worden.

Geum coccineum wordt 30 tot 50 cm hoog en ontwikkelt van mei tot juli schaalvormige, steenrode bloemen. De rassen ‘Borisii’ met oranjerode bloemen en ‘Werner Arends’ met oranje, halfgevulde bloemen worden maar 25 cm hoog. Feuermeer’ wordt 30 cm hoog en heeft fel oranjerode bloemen.

Geum rivale is een inheemse Europese soort die 30 tot 40 cm hoog wordt en in april en mei geknikte, bleekgele bloemen met een roodbruine kelk ontwikkelt. ‘Album’ heeft witte bloemen, ‘Leonard’s Variety’ rozebruine en ‘Lionel Cox’ crèmegele.

De meeste andere rassen worden 40 tot 50 cm hoog, bloeien halfgevuld en bijzonder lang. Wel zijn ze gevoelig voor vocht in de winter. Alleen door deling te vermeerderen zijn de rassen ‘Bernstein’ (goudgeel), ‘Princess Juliana’ (oranjegeel), ‘Dolly North’ (oranje), ‘Fire Opal’ (oranjerood) en ‘Rubin’ (karmijnrood).

Nagelkruid Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   April, Mei, Juni, Juli, Augustus

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Voedselrijk, Lichtvochtig

  Hoogte tot:

   50 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Geum

  De standplaats van de Nagelkruid

  Met zijn lange bloeitijd, intense kleuren en mooie bladertooi is het nagelkruid bijzonder decoratief. In kleine groepen komt het bijzonder goed tot zijn recht. In perken worden de hoge soorten in het midden gezet, de lage zijn ook geschikt als omranding. Aan de bosrand of bij struikgewas gedijen alle soorten goed, mits er genoeg vocht en niet veel schaduw is. Aan de waterkant voelt Geum rivale zich in zijn element.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Nagelkruid kunt u planten zodra de grond niet meer bevroren is. Werk voor het planten compost door de grond. Snij verwelkte bloemen, uitgebloeide takken en zaadgroepen altijd af. Daardoor stimuleert u de nabloei. Geef bij droogte veel water. De bladeren van het nagelkruid gaan er anders armzalig uitzien. Alternatieve planttijd. Dek pas gezette en ingewortelde planten af met mulch, dan komen ze de winter beter door. Bescherm de rassen tegen vorst door ze met rijshout af te dekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar sterke, gezonde en compact groeiende nagelkruid-planten met frisgroene bladeren in potjes met een doorsnede van 10 cm. Koop nooit slappe of zieke nagelkruid planten met gelige bladeren. Geum rivale doet het vooral goed aan de waterkant. Als snijbloemen zijn de nagelkruid soorten uitstekend geschikt. Snij de stengels af, wanneer de knoppen halfopen zijn. Zet ze onmiddellijk in het water. Zon tot halfschaduw. Op lichte, zonnige plekjes of in de halfschaduw gedijt nagelkruid het beste. Voedselrijke, iets vochtige grond waarin geen water blijft staan. Werk een flinke hoeveelheid compost door de grond. Wanneer zich rond de wortels water ophoopt, krijgen deze te weinig lucht en kan er wortelrot optreden. Omdat rotte wortels geen water meer kunnen transporteren, vergelen de bovengrondse plantendelen en verdorren ze uiteindelijk. Graaf aangetaste planten uit en vernietig ze. Composteer ze niet.