Kleine dahlia’s groeien compact en goed vertakt. Ze hebben gevulde, halfgevulde of enkelvoudige bloemen en worden niet hoger dan 50 cm. Binnen deze groep zijn dezelfde bloemvormen vertegenwoordigd die ook bij de grote dahlia’s voorkomen. Kleine dahlia’s worden in tuincentra en in catalogi vaak als ‘dwergdahlia’s’ of als ‘lage borderdahlia’s’ aangeboden. Ze zijn verkrijgbaar als knollen, voorgekweekt in potten, maar ook net als eenjarige zomerbloeiers, als zaad.

Gevuldbloemige rassen met een hoogte van 40-60 cm worden overwegend als knollen verkocht. Bloemen in de vorm van decoratieve dahlia’s hebben ‘Kleene’ (roze), ‘Bluesette’ (hardroze), ‘Margaret Kleene’ (oranje), ‘Autumn Fairy’ (oranje), ‘Purple Fairy’ (purperrood), ‘Linz’ (bloedrood), ‘München’ (geel) of ‘Aspen’ (wit). Tot de cactusbloemige kleine dahlia’s behoren ‘Star s Lady’ (zachtroze), ‘Playa Bianca’ (wit) en ‘Park Princess’ (hardroze). Kleine halskraagdahlia’s zijn ‘Flamenco’ (wit), ‘Fantastico’ (purperrood) en ‘Fortuna’ (geel).

Zaadmengels van dahlia’s met halfgevulde en gevulde bloemen zijn ook verkrijgbaar, bijvoorbeeld het ‘Figaro-mengsel (30 cm), het ‘Redskin-mengsel (50 cm, bruinrode bladeren), het ‘Rigoletto’-mengsel (30-40 cm) en de serie ‘Sunny’ (30 cm, rode, roze en gele bloemen).

Bij de enkelvoudige kleine dahlia’s kan verschil worden gemaakt tussen de bijzonder lage Top-Mix- en Dwerg-Mignon-dahlia’s, die slechts 20-40 cm hoog worden en de 30-50 cm hoge Mignon-dahlia’s. Binnen deze laatste groep kan vooral het ‘Coltness’ mengsel in veel kleuren worden aanbevolen. Deze enkelvoudige dahlia’s worden meestal op dezelfde wijze als eenjarige zomerbloemen gezaaid en opgekweekt.