Het maakt niet uit of je een doorgewinterde tuinder bent of pas net komt kijken. Klussen in de tuin vraagt om de juiste voorbereiding. Je moet over goed gereedschap beschikken, weten waar je rekening mee moet houden en ook op het juiste moment beginnen. Dat vereist kennis en ervaring. Wil jij dus binnenkort aan de slag gaan in de tuin? Dan is een goede voorbereiding al het halve werk. Heb je geen idee waar je op moet letten of wat je in huis moet halen? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen. In dit artikel lees je precies wat je nodig hebt bij de tuinwinkel om een goede start te maken en de tuin van jouw dromen te creëren. 

Haal het juiste gereedschap in huis 

Ten eerste is het belangrijk om het juiste gereedschap in huis te halen. Voor het werken in de tuin heb je in elk geval basisgereedschap nodig. Tools waarmee je eenvoudig planten kunt wieden en snoeien. Gereedschap waarmee je je tuin op de juiste manier kunt onderhouden. Denk hierbij aan een schop, een snoeischaar, een gieter, een hark en een schoffel. Dit zijn essentiële benodigdheden die iedereen met een tuin wel in huis moet hebben. Als dit dus de eerste keer is dat je over een tuin beschikt, is het belangrijk om deze spullen in elk geval in huis te halen. Zo voorkom je dat je misgrijpt of telkens bij de buren aan moet kloppen. 

Houd daarnaast ook rekening met dingen die je verder wilt ondernemen in de tuin. Is het bijvoorbeeld jouw wens om een moestuin aan te leggen? Of wil je zelf een schuur bouwen? Dan zal je hier extra gereedschap voor nodig hebben. 

Weet je niet precies welk gereedschap van pas komt? Vraag dan gerust om advies in de winkel. Zo weet je zeker dat je alle essentiële benodigdheden in huis hebt en zal de klus niet onnodig vertraging oplopen. 

Houd rekening met het weer 

Bij klussen in de tuin moet je uiteraard ook rekening houden met het weer. Als het vriest is het bijvoorbeeld vrijwel nooit een goed idee om aan de slag te gaan. Hoe graag je dit ook misschien wilt. Let ook op de seizoenen waarin bepaalde planten in de grond moeten worden gezet. Sommige planten kun je bijvoorbeeld beter planten in het najaar, terwijl anderen pas in het voorjaar mogen worden geplaatst. Win daarom altijd advies in voordat je een plant koopt, zodat je zeker weet dat je deze op de juiste manier behandelt. Vermijd in elk geval extreme temperaturen en weersomstandigheden. 

Gebruik beschermende kleding 

Veiligheid gaat boven alles. Ook bij klussen in de tuin. Gebruik daarom altijd beschermende kleding als je aan het werk gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handschoenen, maar ook gehoorbeschermers als je bijvoorbeeld gaat boren en kniebeschermers als je langere tijd geknield doorbrengt. Volg ook altijd nauwlettend de instructies van het gereedschap. Zo voorkom je vervelende ongelukken.