De Gele lis & Amerikaanse lis houden van de nabijheid van water.

De gele lis (Iris pseudacorus) komt in heel Europa en Azië in het wild voor. Helaas is ze er zeldzaam geworden. De planten vormen omvangrijke pollen van zwaardvormige bladeren. In mei en juni verschijnen de gele bloemen. Voor de tuin zijn zowel de zuivere soort als een aantal verbeterde rassen met afwijkende bloemkleuren verkrijgbaar. In bleekgele tinten bloeien ‘Bastardii’ en ‘Fahle Ilge’. Middelgele bloemen hebben ‘Beuron’ en ‘Ilgengold’, terwijl die van ‘Golden Queen’ groot en goudgeel zijn. Er is ook een crèmewit (‘Alba’) en een gevuld ras (‘Flore Pleno’). ‘Variegata’ heeft aantrekkelijke, groen en geel gestreepte bladeren.

De Amerikaanse lis (Iris versicolor) is een wilde plant die oorspronkelijk uit Noord Amerika afkomstig is, maar die inmiddels ook in Europa inheems is geworden. De bloemen zijn bleek violetblauw met donkere nerven. De rechtopstaande bloembladeren zijn maar half zo lang als de hangende. Het ras ‘Kermesina’ heeft mooi geaderde, karmijnrode bloemen.

Gele lis & Amerikaanse lis Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni, Juli

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Ongevoelig voor ziekten

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Vochtig

  Hoogte tot:

   1 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Iris pseudacorus, Iris versicolor

  De standplaats van de Gele lis & Amerikaanse lis

  Beide lissen zijn aantrekkelijke, gemakkelijk te verzorgen planten die op elke, enigszins vochtige standplaats gedijen. Het mooist zijn ze als ze in of in de nabijheid van water staan. Ze zijn zeer aan te bevelen voor een natuurlijk aangelegde tuinvijver. In de moeraszone langs een tuinvijver of een beekje gedijen deze irissen uitstekend bij een waterstand van maximaal 10 cm. Ze kunnen zich er snel uitbreiden door dichte pollen te vormen. Bij een kleine vijver verdient het aanbeveling de irissen in mandjes te planten. Zo voorkomt u dat ze al te sterk gaan woekeren en zwakkere planten bedreigen.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Gunstige plant tijd. Dode bladeren van ingewortelde planten tot 10 cm boven de grond terugsnijden. Iets later in het voorjaar rijpe compost rond de planten verdelen. Snij uitgebloeide bloemen af. Als u gele en Amerikaanse lissen door zaad wilt vermeerderen, de bloemen laten staan en het zaad laten rijpen. Het is gemakkelijker de planten door het delen van de wortelstokken te vermeerderen. U kunt de wortelstokken ook in het vroege najaar planten. Van grote bestanden de wortelstokken delen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar wortelstokken van deze iris soorten, bij voorkeur in containers geplant. Geeft u de voorkeur aan wortelstokken zonder kluit, let er dan op dat deze niet verdroogd of slijkerig zijn of zacht aan voelen. U kunt in het najaar bewortelde delen van de wortelstokken afsnijden en direct weer planten. Opkweekbakken na het zaaien in januari/februari twee weken in de koelkast zetten. Daarna warm en vochtig houden. Volle zon tot halfschaduw. Deze irissen gedijen het beste in de volle zon. Staan ze echter in wat drogere grond, dan is halfschaduw gunstiger. Vochtige grond. Ze gedijen uitstekend bij een waterstand tot 10 cm. In jaren met veel regen kan de schimmelziekte brand optreden. Op de bladeren verschijnen dan vlekken die na de bloei groter worden. Het blad verwelkt. Verwijder en vernietig in het voorjaar preventief alle oude bladresten, voordat de nieuwe bladeren gaan uitlopen.