De madonnalelie (Lilium candidum) bloeit met 5-20 brede, trechtervormige, licht knikkende, geurende bloemen per stengel. Ze zijn zuiverwit en het klassieke symbool voor de zuiverheid.

Na de bloei vergelen de bladeren geleidelijk, maar in september verschijnen er altijdgroene bladkuiven. Deze moeten in gebieden met koude winters met bladeren worden bedekt. De gelig witte bollen moet u in augustus, desnoods in september planten, zodat ze nog in kunnen wortelen. Plant ze ondiep, de punten mogen met hooguit 3 cm aarde zijn bedekt.

Er bestaan twee variëteiten van de madonnalelie, Lilium candidum var. salonikae en Lilium candidum var. cernuum. Beide variëteiten hebben kleinere, ver geopende bloemen met smalle bloembladeren.

Van de kweekvormen van de madonnalelie is vooral ‘Cascade Strain’ aan te raden. Deze lelie is een kruising van de zuivere soort met Lilium candidum var. salonikae. Ze heeft bijzonder grote bloemen en groeit krachtig. Lilium candidum werd veel voor kruisingen gebruikt. Het oudst is Lilium x testaceum, een kruising van Lilium candidum met Lilium chalcedonicum. Het is mogelijk dat deze kruising vanzelf in de natuur is ontstaan.