Planning, een klus voorbereiden is het moeilijkste deel van elke klus. Beslissen wat u precies wilt en bedenken hoe u dat gaat verwezenlijken. Misschien moet u een kleurstelling kiezen, of beslissen over zoiets ingrijpends als verandering van stijl of indeling, of toevoeging van nieuwe elementen. Een goed resultaat vereist een zorgvuldige voorbereiding. Verder moet u inzicht hebben in kleurcombinaties en leren hoe u het best gebruik maakt van de vele gereedschappen en materialen die u als doe-het-zelver ter beschikking staan.

Planning, een klus voorbereiden

Een goede planning is de sleutel tot succes. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat een ruimte soms langere tijd niet gebruikt kan worden als u er gaat klussen. Tref daarvoor maatregelen. Ook is het handig om het schilderen van de buitenkant van uw huis in de zomer te plannen, zodat de kans op goed weer in elk geval redelijk groot is.

Leidingen en voorzieningen
Het heeft weinig zin om aan het opknappen van een ruimte te beginnen als daar in de nabije toekomst leidingen moeten worden vernieuwd of centrale verwarming moet worden aangelegd of als u van plan bent over een jaar uit te breiden. Maak daarom een totaalplan, waarin ook deze zaken zijn opgenomen.

Bereid u goed voor
Misschien hebt u in een bepaalde fase van een karwei hulp nodig: iemand die u helpt gereedschap aan te geven of zware dingen te verplaatsen. Het kan een probleem zijn om op het juiste moment iemand te vinden. Zorg ervoor dat u alles bij de hand hebt voordat u begint met bijvoorbeeld behangen. Het is niet zo slim als u het behang al hebt ingesmeerd en dan pas ontdekt dat u niet bij de bovenkant van de muur kunt komen, zodat u op zoek moet naar een opstapje of trap. Bedenk dus voor u begint wat u allemaal nodig hebt en zet al deze dingen klaar.

Kosten
Veel projecten mislukken omdat het geld voortijdig opraakt. Maak daarom een zorgvuldige kostenraming. Als u een karwei in een aantal stappen moet uitvoeren om de kosten te spreiden, zorg er dan ook voor dat u het werk zonder problemen tijdelijk kunt stilleggen.Verf verwijderen van buitenhout en het dan maandenlang zo laten, waardoor het vocht opneemt, is vragen om moeilijkheden. Ramen die u wilt vervangen alvast uitbreken als de nieuwe er nog niet zijn, is de góden verzoeken!

Uitvoerbaarheid
Dit is de allerbelangrijkste overweging. Het gaat niet alleen om de uitvoerbaarheid van uw plan, maar ook om de vraag wat u eraan hebt. Door goed metselwerk met natuursteen te bedekken, mooie oude paneeldeuren vlak te maken of decoratieve plinten te slopen, vermindert u de waarde van uw huis. Woont u in een huis met een bepaalde architecturale stijl, laat die dan intact.