Reparatie en vervanging van vloerplanken, in oudere huizen bestaat de vloer meestal nog uit vloerplanken die op de vloerbalken zijn gespijkerd. Later werden de vloerplanken, vervangen door spaanplaat dat op de vloerbalken wordt geschroefd. Bij het leggen van nieuwe vloerbedekking is het belangrijk dat de vloer in goede staat is.

Reparatie en vervanging van vloerplanken

Als u de vloerplanken onbedekt wil laten, moet u er rekening mee houden dat elk foutje zichtbaar is. Verder zijn er nog een paar min puntjes aan een plankenvloer die rechtstreeks op de vloerbalken is gelegd bv, de isolatie waarde (tocht), demping van de vloer (geluid), het werken van de planken (uitzetten en krimpen).

Vloerplanken uitnemen
Om de ruimte onder de vloer te bekijken of om de vloerplanken te vervangen, moet u de oude planken uitnemen. Sommige zijn in het verleden misschien doorgezaagd en uitgenomen omdat iemand bij kabels en leidingen moest. Die kunt u dan met een plat breekijzer gemakkelijk optillen.

Om niet doorgezaagde planken uit te nemen, moet u eerst kijken of ze een messing groef verbinding hebben: een groef langs de ene rand waarin de messing van de naastliggende plank past. Zaag in dat geval de messingen door met een cirkelzaag waarvan de diepte is ingesteld op 20 mm. Til de plank op met uw breekijzer en zaag de plank met een handzaag haaks door, recht boven een vloerbalk, zodat beide delen gesteund zijn als ze worden teruggeplaatst.

Vloerbalken inspecteren

Wanneer u toch bezig bent aan de vloer, til een paar vloerplanken op en inspecteer de vloerbalken met een zaklantaarn en een spiegel, en por met een flinke priem door eventuele verstoppingen. Als delen van vloerbalken zijn aangetast, moet u de planken of de vloerplaat erboven wegnemen en een nieuw stuk balk aanbrengen van dezelfde grootte, dat u met bouten bevestigt. Let op dat u dit doet aan onaangetast hout! U kunt de oude balk laten zitten, tenzij hij echt verrot is.

Als u tekenen van droogrot schimmels aantreft (karakteristieke witte draden), moet u al het aangetaste hout door een gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen. Bij tekenen van houtworm moet u het aangetaste gebied met een houtworm bestrijdingsmiddel behandelen, of ook weer een specialist in de arm nemen.

Losse vloerplanken

Als een vloerplank los ligt, kunt u het best de spijkers die erin zitten vervangen door schroeven. Als spijkers uitsteken, kunt u die met hamer en drevel onder het oppervlak slaan. Doe dit vooral als u wilt gaan schuren en als u er tapijt of zeil op wilt leggen.

Reparatie en vervanging van vloerplanken

Beschadigde vloerplanken

Een veelvoorkomend probleem bij oude vloerplanken is dat ze ‘hol’ zijn gaan staan, doordat de randen omhoog zijn gekomen. U kunt dit verhelpen door de vloer te schuren met een parketschuurmachine, hoe u dat doet: Houten vloer schuren

Als vloerplanken gespleten of gebroken zijn, moet op zijn minst het beschadigde deel worden vervangen. U hoeft geen hele vloerplank te vervangen als slechts een deel is beschadigd: til de plank op en zaag het beschadigde deel eraf. Zaag daarbij weer midden boven de vloerbalken. Als de vervangende vloerplank te breed is, kunt u hem smaller schaven. Is de vervangende vloerplank te dun, hoog dan de balk iets op met plaatjes hardboard of triplex. Zet elke plank vast met twee schroeven per vloerbalk, precies in het midden van de balk en op zo’n 25 mm van de rand van de plank. Het kan zeker geen kwaad eerst voor te boren.