Om te voorkomen dat de riolering in open verbinding staat met de woonlucht (zodat u rioollucht in huis krijgt), moet alle waterlozende toestellen zijn aangesloten met tussenschakeling van een stankafsluiters (sifon).
Een bekend voorbeeld hiervan zit onder de wastafel, in de vorm van een ’zwanenhals’ (de buissifon) of een anders gevormde sifon. Water hierin gaat tegen dat rioollucht in de woning komt, daarom wordt dit ook ‘waterslot’ genoemd. Na elke spoeling zit er weer evenveel water in als ervoor. Een waterslot zou minimaal 50 mm hoog moeten zijn, om bij een wat langere periode waarin hij niet wordt gebruikt nog werkzaam te zijn.
Voor de wastafel, het toiletfonteintje en de gootsteen wordt vaak een sifon van het type zwanenhals gebruikt. Deze is er onder meer van kunststof en verchroomd messing. Voor de gootsteen is er ook een type dat niet zover omlaag steekt, waardoor hij zo min mogelijk nuttige kastruimte in beslag neemt. Voor een douchebak zijn er speciale, niet zo diep reikende sifons. Deze zijn er ook voor aansluiting van een overloop leiding.
Voor het aansluiten van een vaatwasmachine is er een gootsteensifon met een slangtule. Vaak is de sifon van polypropyleen, dat tegen temperaturen tot zo’n 100 °C kan. Onder veel wastafels wordt tegenwoordig een bekersifon toegepast. Dit type ziet er wat fraaier uit dan de zwanenhals, ze zijn vaak van verchroomd messing. Aan de verchroomde sifon komt een verchroomde buis. Deze wordt gewoonlijk op een PVC afvoer aangesloten met behulp van een rubberring die in een PVC mof past. Voor wastafels op zuil is er een bekersifon met een schuingeplaatste beker, die u voor ontstopping kunt losdraaien zonder dat u de zuil behoeft te verwijderen. Er is ook een bekersifon leverbaar met een ingebouwde bedieningshendel onder de wastafel voor afsluiting van de plug (de afvoer).
Nog een type stankafsluiter is de vloersifon, (douchedrain) die wordt gebruikt voor douches met bijvoorbeeld een granito- of betegelde vloer. Hij is er met een uitlaat onder diverse hoeken en hij heeft aangegoten ringen voor extra houvast en afdichting. De vloersifon heeft een afneembaar rooster, voor het makkelijk schoonmaken. Als de vloer moet worden betegeld na het ingieten van deze sifon, moet u bij het plaatsen van de vloersifon rekening houden met de tegelhoogte. Een kunststof vloersifon die u in beton stort, kunt u eerst op het beton aanhechtingsoppervlak met voor die kunststof geschikte lijm insmeren en daarop fijn zand strooien, voor een dichtere verbinding.
Tenslotte zijn er nog diverse vloerafvoerputten voor speciale situaties, zoals voor de kelder, voor hemelwaterafvoer en voor de garage. Ook hier moet de hoogte van het waterslot minimaal 50 mm zijn. Uit een waterslot verdampt het water gaandeweg (ongeveer 1 mm per dag), zodat het bij langdurig niet gebruiken (lange vakantie) kan gebeuren dat er rioolstank in de woning komt. De be-kersifon heeft van die verdamping iets minder last dan de zwanehals, de vloersifon is het snelste leeg. De plug en de overloop opening met breed plakband afsluiten verlengt de verdampingstijd; de kraan mag dan uiteraard niet lekken. Een sifon die aan de afvoerbuis is bevestigd met een schroefverbinding is altijd makkelijk weg te halen, in tegenstelling tot een gelijmde sifon. Er zijn sifons in allerlei uitvoeringen en met diverse hulpstukken en aansluit-stukken, zodat u in de meeste situaties wel uit de voeten zult kunnen. Houd een sifon altijd bereikbaar voor ontstopping.