Kozijnankers worden gebruikt voor het hecht in metselen van raam- en deurkozijnen aan binnen of buitenmuren. De traditionele kozijnanker werd in de lintvoeg gemetseld en had een l-vorm met een houtschroefdraad zoekpunt. De lengte van het kozijnanker is afhankelijk van de kozijnstijl, ze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes tussen 120-260 mm lang.

traditionele kozijnanker

Kozijnankers monteren

De traditionele kozijnankers worden in de buitenkant van het houten kozijn geschroefd, zodanig dat het uitstekende deel met de haak (l-deel) in de specielaag van een lintvoeg van het binnenspouwblad komt te liggen. Wanneer het metselwerk volledig het raam omsluit en is uitgehard zit het raam middels de ankers vast.

Voor raamkozijnen in spouwmuren worden doorgaans vier ankers per kozijnstijl gebruikt, voor deurkozijnstijlen worden er meestal 6 ankers gebruikt.

    Tips:

  • Gebruik galvanisch verzinkt of RVS ankers, stalen ankers zonder bewerking kunnen gaan roesten. Door het roesten van de ankers bestaat er de kans dat het metselwerk uit elkaar gedrukt wordt.
  • Het kozijnanker kan ook worden gebruikt om een bestaande muur te koppelen / aan te sluiten aan een nieuwe muur van metselwerk. De kozijnankers dienen dan als verankering voor de nieuwe muur.