Lampen monteren is altijd een tijdrovende klus. Veel hangt af hoe de montage moet gebeuren. Er zijn immers vele soorten hanglampen met elk een eigen moeilijkheidsgraad in het ophangen.

Vallen van een trap

Probleem is dat het werken is op hoogte en de meeste mensen gaan geen kamersteiger installeren voor het monteren van de plafondlampen. Een tafel kan een oplossing zijn als je voldoende lang bent, maar de meeste mensen doen het met een huishoudtrap. Niet geheel risicoloos want je hebt je beide handen nodig bij het monteren. Veel klusongevallen worden veroorzaakt door onstabiele trapjes en ook vallen van een kleine hoogte kan flinke blessures opleveren. Nog steeds is de gedachtegang dat we het klusje wel eventjes snel afhandelen en daar zit het grote risico.

Boren of een haakje?

Vraag is ook hoe de lamp te monteren. Dienen er gaten geboord te worden in de betonnen verdiepingsvloer of kan de lamp gemonteerd worden aan de verzameldoos? Heeft de lamp een redelijk gewicht omdat het gemaakt is van metaal en glas dan is betonboren een must. Betreft het een pendule lamp dan kan de draad met een beugeltje aan het haakje worden gehangen. Dit is de meest eenvoudige manier. Met een plastic kapje wordt de ophanging afgewerkt.

Stroom af!

Het spreekt voor zich dat de stroom wordt uitgezet. Zet dus de stroom af bij de juiste groep zodat andere apparaten nog voorzien blijven van stroom. Met een spanningsschroeverdraaier kan dit gecontroleerd worden. Deze schroevendraaiers zijn ook geschikt om de kleine schroefjes van het kroonsteentje open en dicht te draaien. Zorg dat de schroefjes er niet uitvallen want die vind je nooit meer. Hang in ieder geval nooit een hanglamp uitsluitend aan het kroonsteentje.

Alle stijlen

Hanglampen en plafondlampen zijn er in alle stijlen en materialen. Van platte plafonnieres tot frivole pendule lampjes. Voor de eettafel zijn de lampen met regelbare hoogte praktisch. Met een ingebouwd veermechanisme en oprolsysteem kan de hoogte worden bepaald. Er zijn ook speciale spotlampjes die net over de verzameldoos vallen.

Zorg dus voor veiligheid bij het monteren. Klus met voldoende licht en met het juiste gereedschap. Neem voldoende tijd en lees ook de handleiding die bij de lamp is geleverd. De meeste lampen hebben een aardeaansluiting nodig.