Plafondlijsten plaatsen, u kunt uw kamer in een handomdraai meer elegantie en karakter geven door de overgang tussen wanden en plafond mooi af te werken met chique plafondlijsten gemaakt van traditioneel pleisterwerk, hout, mdf of van modern synthetisch polystyreen.

Plafondlijsten plaatsen

Decoratieve plafondlijsten verzachten de overgang tussen de wand en het plafond. Bovendien kunnen ze ongelijke voegen of onschuldige maar lelijke scheuren, die vaak optreden in de hoek tussen de wand en het plafond bij het zetten van het huis, aan het oog onttrekken.

Voordat u een model uitzoekt, is het belangrijk om te bekijken welke breedte en welk patroon het beste bij de afmetingen en de stijl van uw kamer passen. Gladde, smalle, holle sierlijsten zorgen voor een nette afwerking van de plafondrand. Meer bewerkte sierlijsten in pleisterwerk met afbeeldingen van gestileerde bladeren, bloemen of geometrische motieven, zoals Griekse sleutelpatronen, creëren een aantrekkelijke, stijlvolle sfeer in een kamer. Afhankelijk van de mate waarin u de sierlijsten wilt laten opvallen, kunt u ze in een kleur schilderen die harmonieert of juist contrasteert met die van de wand.

Plafondlijsten plaatsen, de planning

Maak voordat u begint een zorgvuldige planning van de plaatsing plafondlijsten, zodat u geen naden tussen de stukken krijgt op in het oog vallende plaatsen in de kamer. De vuistregel is, dat u begint met het aanbrengen van de lijst in een hoek van de langste wand waar u op kijkt als u de kamer binnenkomt. Probeer te voorkomen dat kleine stukken op elkaar aansluiten op een plek, waar twee naden vlak bij elkaar op zouden vallen.

Installeer een werkplateau of kamersteiger zodat u gemakkelijk bij het plafond kunt. U werkt dan veiliger dan op een trap. Lange stukken plafondlijsten zijn zwaar en in polystyreen zijn ze snel te beschadigen; een extra paar handen maakt het bevestigen een stuk gemakkelijker. Draag de stukken sierlijst voorzichtig tussen u tweeën in. Houd ze vast aan de bovenrand en draag ze schuin; draag een lang stuk nooit vlak, dan kan het gaan doorhangen en barsten.

Sierlijsten worden gemaakt met een vlakke zijde aan de boven- en achterkant, zodat ze vlak tegen het plafond en de wand aansluiten. Ze worden op hun plaats gelijmd met een speciale pleister of lijm. Gebruik naast lijm ook roestvrije nagels om zware lijsten van vezelpleister te bevestigen.

U kunt polystyreen lijsten met een scherp vleesmes op maat snijden maar u moet een fijngetande kapzaag gebruiken om lijsten van pleisterwerk, hout of mdf in te korten. Als u geen hoeken in verstek wilt zagen, kunt u hoekstukken kopen.

Plafondlijsten plaatsen

Als u besluit, geen hoekstukken te gebruiken, moet u de plafondlijsten op de hoeken in verstek zagen met behulp van een verstekbak. U kunt de hulplijnen op het plafond gebruiken om binnenhoeken aan te geven en die op de wand voor buitenhoeken, of lijsten nemen die verkocht worden met een mal die het gemakkelijker maakt om hoeken in verstek te zagen. U tekent gewoon de vorm van de hoeken met een potlood op de lijst af en u snijdt met een hobbymes over de hulplijn of zaagt daarover.

Maak u niet te druk over perfecte naden of hoekaansluitingen, want u kunt spleten op hoeken en tussen twee stukken of tussen de sierlijst en de wand of het plafond opvullen met fijne gipsplamuur of kit. U kunt hoekstukken kopen die u achteraf over bestaande verstekhoeken heen kunt lijmen, als u dat wilt.

Stappenplan

We gaan er hier vanuit dat u werkt met lijsten van gipspleister, zonder hoekstukken.

Plafondlijsten plaatsen

  • 1. Hulplijnen tekenen: Zorg ervoor dat het oppervlak van de wand en het plafond schoon, glad en droog is. Houd dan een klein stuk sierlijst in de hoek waar u wilt beginnen. Zet hulplijnen op het plafond en op de wand langs de boven- en onderrand van de lijst. Schuif het stuk lijst steeds een beetje op en ga op deze manier de kamer helemaal rond.
  • 2. Opmeten: Meet de lengte van iedere wand van hoek tot hoek; bij buitenhoeken neemt u minstens de breedte van de lijst extra. Kort de lijst in tot op de juiste lengte met een fijngetande kapzaag of met een hobbymes.
  • 3. Binnenhoeken aftekenen: Til, samen met een helper, voorzichtig een stuk lijst langs de wand omhoog en duw die stevig in de eerste hoek. Geef met potlood op de bovenrand van de sierlijst het punt aan, waarop deze de hulplijn op het plafond kruist. Markeer de aansluitende lijst op dezelfde manier tegen de aangrenzende wand.
  • 4. Een buitenhoek aftekenen: Houd een stuk lijst boven tegen de wand en geef met potlood het einde van de wand aan op de onderrand van de lijst. Houd de lijst op dezelfde plek en geef aan waar deze de hulplijn op het plafond kruist. Doe hetzelfde met de lijst voor de wand die om de hoek ligt.

Plafondlijsten plaatsen

  • 5. Het verstekzagen: Leg de sierlijst met de achterkant op de grond. Trek met een potlood en een liniaal een schuine lijn van het aangegeven punt op de bovenrand naar de benedenhoek om een binnenhoek te maken, of tussen de twee aangegeven punten op de boven- en onderrand voor een buitenhoek. Leg de lijst in een verstekbak en zaag over de aangegeven lijnen. Til dan de twee stukken tegelijk op naar de hoek om te kijken of ze mooi aansluiten.
  • 6. De sierlijst vastzetten: Breng lijm aan op de gladde vlakken van de achterzijde van het eerste stuk lijst. Druk het stevig maar voorzichtig tegen de wand en het plafond en druk de punt van de onderrand in de hoek. Zorg ervoor dat de boven- en de onderrand van de lijst goed tegen de wand en het plafond aansluiten. Als er lijm van achter de lijst geperst wordt, veeg die dan weg met een vochtige doek. Om de lijst op zijn plaats te houden tot de lijm gedroogd is, tikt u een paar nagels onder de onderrand, op regelmatige afstanden, in de wand.
  • 7. De overige sierlijsten plaatsen: Breng lijm aan op de volgende stukken lijst en druk ze op dezelfde manier op hun plaats, zodat ze mooi stuitend tegen elkaar aansluiten. Ga door tot u de hele kamer rond bent.
  • >8. De naden wegwerken: Als de lijm gedroogd is, haalt u de ondersteunende nagels weg en vult u de gaten in de wand en eventuele kieren tussen de aansluitingen met fijne gipsplamuur of kit, die u glad strijkt met uw vingertop. Laat dit drogen voordat u de sierlijst schildert.