Als het zomerseizoen voorbij is en je in de herfst niet meer op vakantie gaat, is het tijd om de camper klaar te maken voor de winter. Uiteraard kun je deze gewoon stallen, maar de kans dat je dan volgend jaar tegen een aantal problemen aanloopt, is vrij groot. Je doet er dan ook goed aan wat extra aandacht te besteden aan dit klusje, zodat je zeker weet dat je in de lente weer mooie reizen kunt maken.

Waar stal je de camper?

De meest ideale plek om een camper te stallen is in een overdekte stalling. Nu hebben veel mensen dit niet zelf, en dus zou je een stalling moeten vinden die nog plek heeft voor jouw camper. Heb je wel genoeg plek op je eigen terrein, dan kan hij uiteraard gewoon daar staan. Het is hierbij wel aan te raden dat hij overdekt staat, maar er zijn ook hoezen verkrijgbaar die de camper beschermen.

Voordat je hem kunt stallen is het echter wel belangrijk dat je een aantal punten afwerkt, welke belangrijk zijn voor een lange levensduur van de camper. Welke punten dit zijn lees je hieronder.

De camper schoonmaken

Het is belangrijk dat je de camper schoon in de stalling zet. Niet alleen zodat je in de lente een schone camper hebt, maar ook om te voorkomen dat er ongedierte op af komt. Uiteraard maak je de gehele binnen- en buitenkant van de camper goed schoon. Denk hierbij ook aan de gordijnen, matrassen, kussens en het beddengoed. Eten en drinken haal je eruit en ook de koelkast maak je helemaal schoon en zet je vervolgens op een kier. Uiteraard vergeet je ook het toilet en de douchecabine niet.

Vervolgens leeg je de watertank en spoel je deze een aantal keer goed door. De waterleidingen en de dompelpomp moeten goed doorgeblazen worden en geheel watervrij zijn, dit geldt ook voor het spoelsysteem van het toilet. De vensters van je camper zet je op de ventilatiekier zodat het goed door kan luchten, maar er geen ongedierte in kan komen.

Als laatste is het ook slim om voortenten, luifels, windschermen en kussens uit de camper te halen en thuis op te bergen. Zeker wanneer je de camper stalt op een plek waar het vrij vochtig kan zijn. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat het weer erin gaat zitten en je in het nieuwe seizoen alles opnieuw aan moet schaffen.

Tips

Zorg ervoor dat de camper een servicebeurt heeft gehad voordat je hem gaat stallen en wacht hier niet mee tot het volgende seizoen. Daarnaast is het belangrijk dat je de gasflessen verwijderd, dat de accu en acculader verwijderd worden en dat je deze thuis aan de druppellader legt. Ook is het aan de raden de camper op te bokken en de bandenspanning tot iets boven het maximum te verhogen. Als laatste verwijder je alle kwetsbare apparatuur, zoals de tv, en alle batterijen. Ook de batterijen die in de klok zitten.