Wil jij graag zelf aan de slag gaan met meubels voor in je huis? Dat kan natuurlijk, maar dan doe je er wel goed aan te kijken naar wat je in je woning wilt hebben. Heb je al een meubelstuk staan die je eigenlijk niet weg wilt doen? Dan zou je de rest van de meubels in dezelfde stijl kunnen maken. Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat je nog niks hebt staan. In dat geval kijk je eerst goed naar wat jij wilt. Zodra je de stijl van je woning weet, kun je gaan nadenken over de verschillende meubels.

Ga op onderzoek uit

Voordat je met je klus kunt beginnen moet je natuurlijk eerst op onderzoek uit gaan. Wil je de meubels helemaal zelf maken, of juist opknappers kopen en deze naar eigen wens herstellen? Neus rond in kringloopwinkels, rommelmarkten en online, en kijk wat er allemaal aanwezig is. Op deze manier krijg je niet alleen inspiratie om zelf meubels te maken, maar ook weet je zo wat je wel en niet mooi vindt.

Besef je wel goed dat het zelf maken van meubels heel veel werk is en je dus ook veel tijd kost. Die tijd moet je wel hebben, want anders zit je straks maanden zonder meubels en dat is ook niet de bedoeling. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je beter tweedehands meubels aanschaffen en deze zelf herstellen naar je eigen smaak.

Meubels ontwerpen

Wil je toch wel graag zelf je meubels ontwerpen, of in ieder geval een gedeelte daarvan? Maak dan eerst een duidelijke tekening zodat je precies weet wat er gedaan moet worden. Kijk hiervoor eventueel ook op internet, ook daar zijn bouwtekening en tips te vinden. Heb je hier geen of weinig ervaring in, begin dan zeker niet te moeilijk. Een bijzettafel of salontafel zou een mooi begin zijn.

Durf je het aan, dan zou je ook een eettafel kunnen ontwerpen, echter moet je er dan wel zeker van zijn dat deze echt stevig is, aangezien je daar wel dagelijks met je hele gezin aan zit. Ga je echter liever voor een goede, stevige eettafel, dan zou je deze ook nieuw aan kunnen schaffen. Er zijn tafels in veel verschillende ontwerpen te vinden, ook met een wat doorleefde look.

Meubels stofferen

Wil je tweedehands meubels gaan stofferen, houd er dan wel rekening mee dat het stofferen van een stoel een vak apart is. Zeker als het in je woonkamer komt te staan wil je natuurlijk dat ze er goed uitzien. Heb je dit nog nooit eerder gedaan, dan is het aan te raden eerst video’s hiervan te bekijken zodat je een idee hebt van hoe het in zijn werk gaat. Daarnaast is het aan te raden eerst te oefenen met een oude zitting bijvoorbeeld, voordat je de daadwerkelijke stoel gaat behandelen.