De laser afstandsmeter is een handig alternatief voor een meetlint/rolmaat, vooral wanneer er grootte afstanden gemeten moeten worden. Om een groot object zoals een kamer met een meetlint te meten zou je meerdere metingen moeten doen. Dit is natuurlijk onhandig en niet precies. Met een laser meetinstrument kan dezelfde meting worden gedaan door een druk op de knop.

De eerste laser afstandsmeters werden in de jaren 90 geïntroduceerd. Deze meetinstrumenten werden toen veelal gebruikt door aannemers, schade-experts, architecten en andere mensen die erg veel moesten meten. Echter, door de gezakte prijs en het grote aanbod van de diverse merken is het ook interessante keuze geworden voor de fanatieke doe-het-zelver.

Laser afstandsmeter

Werking van de laser afstandsmeter

Om een ​​laser afstandsmeter gebruiken, moet u het apparaat aan de kant plaatsen waar u vandaan wilt meten. Dan richt u de zichtbare laserstraal op het doel waar u naar toe wilt meten. Als er geen muur, paal of iets dergelijks is, dan zou u gebruik kunnen maken van een doelplaat, deze plaats u dan op de plek waar je wilt meten.

De werkwijze is vergelijkbaar met een conventionele meetlint, enkel gebruikt u nu een laserstraal in plaats van metaal lint. Zodra u de laser op het juiste doel heeft gericht drukt u op de knop. De afstandsmeter berekent vervolgens de afstand en geeft de resultaten van de digitale meting weer op het scherm. Om te meten zendt de afstandsmeter een zichtbare laserstraal uit, een deel van de door het doel gereflecteerde laserstraal wordt door de afstandsmeter opgevangen. Aan de hand van het faseverschil van de uitgezonden en terug ontvangen lichtgolven berekent de laser afstandsmeter binnen enkele seconden de afstand tot het doel.

Deze eenvoudige point-and-click meting normaal levert een meting op in minder dan een seconde.

Meetbereik en nauwkeurigheid

De meeste laser afstandsmeters hebben een meetbereik van 0,05 m tot 200 m. Om te meten vanaf een afstand van 100 m is het aan te bevelen om met een doelplaat te werken. Ook kunnen de meeste meters gemonteerd worden op een statief, wat het ook veel gemakkelijker maakt om een ​​verre doel te raken. Afhankelijk van het merk/model bedraagt de meetnauwkeurigheid ± 1,0 mm of ± 1,5 mm over het totale meetbereik.

Veiligheid

Laserafstandsmeters die voor de consument geschikt zijn lasers van klasse 1 of klasse 2, dit zijn apparaten die kunnen worden beschouwd als relatief oogveilig.