De Nashipeer (Pyrus pyrifolia) is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan. Het gaat hierbij om uiterst sterke planten die ook voor het klimaat in West-Europa geschikt zijn.
De bloemen van de nashipeer zijn wit en wat groter en opvallender dan die van de inheemse, gewone peer. Verder zijn de bloemen iets langer houdbaar. Ze verschijnen in dezelfde periode. Ze kunnen zelfs door het stuifmeel van de gewone peer worden bevrucht. Voor een goede vruchtzetting verdient het aanbeveling twee nashiperen te planten, of een nashipeer en een gewone peer.
De vruchten zijn appel– of peervormig, al naargelang het ras. Ook de kleur van de vruchten en de schil die glad of roestig kan zijn, hangt af van het ras. Het vruchtvlees is sappig, stevig en mals, het prikkelende aroma van sommige rassen doet aan ananas of meloenen denken. Vooral gekoeld zijn de vruchten heerlijk. De groei is sterk, middelmatig of zwak, afhankelijk van het ras en de onderstam. Nashiperen zijn vrij ongevoelig voor ziekten. De gevreesde perenziekten komen niet voor. Een enkele keer kunnen bladluizen optreden.
Eigenschappen
Bloeiperiode:
Bijzonderheden:
Standplaats:
Grond:
Hoogte tot:
Latijns/wetenschappelijke naam:
|
Enkele Nashiperen rassen
- Shinsui: Kleine vruchten; schil met veel roest, diep bronskleurig; mals, sappig, aromatisch vlees; 4 weken houdbaar; zwakke groei, oogst in Augustus.
- Hakko: Middelgrote vruchten; schil glanzend, glad, geelgroen; mals, sappig, zoet vlees; 4-6 weken houdbaar; zwakke groei, oogst in Augustus.
- Kosui: Grote vruchten; schil met roest, licht bronskleurig; mals, zeer sappig, zoet vlees; 6-8 weken houdbaar; sterke groei, oogst in Augustus.
- Shinseiki: Zeer grote vruchten; schil glad, glanzend geelgroen; weinig aromatisch, fijn, mals vlees; 6-8 weken houdbaar; sterke groei, oogst in September.
- Suisei: Middelgrote vruchten; schil glad, glanzend geelgroen; sappig, weinig aromatisch vlees; 8-10 weken houdbaar; gemiddelde groei, oogst in September.
- Kumoi: Grote vruchten; schil met roest, licht bronskleurig; mals, licht geparfumeerd vlees; 8-10 weken houdbaar; sterke groei, oogst in September.
- Hosui: Zeer grote vruchten; schil met roest, donker bronskleurig; mals, sappig, aromatisch vlees; 8-10 weken houdbaar; sterke groei, oogst in September.
- Nijisseiki: Zeer grote vruchten; schil glad, glanzend, geelgroen; stevig, sappig, geparfumeerd vlees; 10-12 weken houdbaar; sterke groei, oogst in Oktober.
- Shinko: Grote vruchten; schil met roest, donker bronskleurig; zeer sappig, zoet, smeltend vlees; 10-12 weken houdbaar; sterke groei, oogst in Oktober.
- Okusankichi: Grote vruchten; schil met roest, diep bronskleurig; stevig, zeer sappig, fruitig zoet vlees; 10-12 weken houdbaar; sterke groei, oogst in Oktober.
Tip:
Tegen een muur kunnen nashiperen als leibomen worden gekweekt. De muur slaat warmte op, waardoor de bomen meer vruchten kunnen ontwikkelen. Bevestig een rek van hout of ijzerdraad tegen de muur. Na het planten zorgt u door snoeien en opbinden dat er aan weerskanten van de hoofdstam tegenover elkaar staande takken in V-vorm kunnen groeien.
Ook als haagplanten zijn nashiperen geschikt, als ze naast elkaar aan een vrijstaande stelling worden gekweekt. Snoei de planten dan ieder voorjaar op dezelfde wijze als tegen een muur.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
Dit is de beste plant tijd voor nashiperen. Snoei jonge planten in vorm, zodat ze een krachtige kroon met drie tot vier hoofdtakken kunnen ontwikkelen. Oudere bomen regelmatig uitdunnen. | Geef bij droogte water. Dun dicht bij elkaar staande vruchten uit. Laat een vrucht per tros hangen en houd tussen de vruchten een afstand aan van 15 cm. | Voor directe consumptie de peren aan de boom rijp laten worden. Bewaarperen niet volledig laten rijpen. De vruchten rijpen niet tegelijk. Voorkom beschadigingen van de schil. |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop krachtige, gezonde bomen als containerplanten of met de kluit in een doek. Kies planten die ten minste drie zij scheuten hebben. Koop nooit bomen met dunne, kromme stammen of met slecht ontwikkelde zij scheuten. | Bewaar de peren in een enkele laag in kisten, zodat de schil van de vruchten niet wordt beschadigd. Koel en vochtig bewaard, blijven vroege rassen ongeveer vier weken, late rassen twee tot drie maanden houdbaar. | Zon. Nashiperen produceren het meeste in de zon, maar ze zijn ook bestand tegen lichte schaduw. Humusrijke, doorlatende grond. Licht zuur en niet te zwaar. In kalkhoudende grond zijn de bomen gevoelig voor chlorose. | Nashiperen met een gladde schil hebben vaak last van vogelvraat, rassen met een roestige, kurkachtige schil niet. Bescherm vruchten met een gladde schil door netten die tot de grond komen of onder aan de stam bij elkaar worden gebonden. Of plant rassen met roestige schillen. |