Er bestaat een groot aantal verschillende types werkbanken, vaste, inklapbare en (tegen een wand gemonteerde) wegklapbare. De professionele timmermans- of meubelmakerswerkbank, in zware uitvoering van massief hout, heeft ook zijn weg naar de doe-het-zelf-werkplaats gevonden. Een stevig en stabiel werkoppervlak is onmisbaar voor het afleveren van goed werk: besteed daar dus serieus aandacht aan. Een goede werkbank hoeft niet duur te zijn en ook niet mooi. Een stevige constructie is een eerste vereiste, en verder een vlak oppervlak en ergens aan de voorkant ten minste één goede bankschroef.

Werkbank

Een werkbank is een onmisbaar stuk gereedschap voor ieder die regelmatig doe-het-zelf karweitjes uitvoert. Het hoeft dan niet beslist zo’n professioneel type te zijn; de lichtere, in- of wegklapbare types voldoen ook uitstekend mits het blad voldoende draagkracht heeft en de constructie van het onderstel stevig genoeg is. Veruit de populairste werkbank is de inklapbare workmate. Die is echt gemakkelijk in het gebruik, zowel in de werkplaats als elders in huis, en ook buiten. Heel handig is het tweedelige blad dat tevens als bankschroef kan worden gebruikt. Buizen en grote deuvels kunnen er goed mee worden vastgeklemd. Een andere simpele, draagbare constructie is de zaagbok. Met twee daarvan kunt u grote stukken, zoals deuren, ondersteunen. U kunt de zaagbok natuurlijk zelf maken: dit is een ideale eerste doe-het-zelfklus. U leert zo hoeken zagen en eenvoudige houtverbindingen maken.

Werkbank

De workmate als bankschroef
De delen van het werkblad fungeren als de bek van een bankschroef. Eén ervan kan met de draaihendels aan de zijkanten schuin worden gezet om tapse voorwerpen vast te zetten, of evenwijdig voor recht hout. Bij sommige modellen kunnen de delen ook zo worden ingesteld dat ze verticaal kunnen klemmen. U kunt een stuk hout ook tussen de plastic opzet-stukjes op het werkblad klemmen, wat handig is bij grillige vormen.

Praktische tips

  • Neem de tijd om uw werkbank precies op die hoogte te brengen die u het best bevalt. Een verkeerde werk-hoogte is erg vermoeiend en slecht voor uw rug. Kort nooit de poten van een werkbank in. Maak een verhoging voor uw voeten als de werkbank te hoog is.
  • Een werkbank is een stuk gereedschap dat men zich na zorgvuldig overleg moet aanschaffen.