Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Aardpeer

Aardpeer

De meerjarige aardpeer of topinambour (Helianthus tuberosus) behoort tot hetzelfde plantengeslacht als de zonnebloem. In de 17e eeuw werden de planten van Noord-Amerika naar Frankrijk gebracht. De bloemen zijn goudgeel met een zwart hartje en verschijnen op stengels die een hoogte van 2-3 m kunnen bereiken. Evenals aardappels maken aardperen eetbare knolvormige uitlopers die van november tot eind april kunnen worden geoogst. In een periode dus, waarin andere groenten uit de tuin schaars zijn.

De volgende rassen zijn redelijk goed verkrijgbaar: ‘Bianca’ bloeit vroeg en ontwikkelt beigebruine knollen. ‘Verbeterde Witte’ is eveneens goed bruikbaar en kan al vanaf eind oktober worden geoogst. Er zijn ook een of twee rassen met paarse knollen. Aardperen gedijen vele jaren in uw tuin. Zelfs als u veel knollen oogst blijven er altijd voldoende kleine knollen of worteldeeltjes over, waaruit in het voorjaar nieuwe planten voortkomen.

Aardpeer Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Augustus, September
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 3 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Helianthus tuberosus

Aardperen in de keuken.

De knollen van aardperen bevatten veel vitaminen, mineralen en vruchtsuiker (fructose). Ze zijn vooral voor diabetici van grote waarde, omdat de koolhydraten zo zijn opgeslagen dat ze door het menselijk lichaam zonder hulp van insuline opgenomen en omgezet kunnen worden. U kunt de knollen ongekookt in rauwkost verwerken, maar evengoed in soepen of gekookt als bij spijs voor gevogelte en ander vlees.

Oogst aardperen zo mogelijk pas kort voor u ze in de keuken nodig hebt. Ze hebben een zeer dunne schil en kunnen maar een beperkte tijd worden bewaard. In een vochtige doek in de koelkast zijn ze enkele dagen houdbaar. U kunt ze ook heel goed invriezen.

De rauwe knollen hebben een nootachtig aroma. In het late voorjaar kunt u bij het uitgraven in de grond jonge scheuten aantreffen die, als ze als asperges zijn bereid, een heuse delicatesse zijn. Gekookte aardperen hebben een licht zoete smaak die u desgewenst met wat citroensap kunt neutraliseren.

Bij het schillen en klein-snijden verkleuren de knollen snel. Rasp ze daarom direct in reeds voorbereide sauzen of soepen of besprenkel ze met citroensap. Knollen met een lichte schil verkleuren overigens minder snel en hebben ook een fijnere smaak.

Basisrecept: u hebt nodig 1 kg aardperen, 3/8 1 water, 3/4 1 groentebouillon en 2 eetlepels citroensap. Borstel de aardperen onder stromend water schoon en snij ze in schijven. Water, groentebouillon en citroensap even aan de kook brengen en er de schijven ongeveer tien minuten in laten trekken. Afgieten en er een klontje boter aan toevoegen. Tot slot nog met zout en peterselie op smaak brengen. Kerrie of geroosterde hazelnoten passen eveneens goed bij aardperen.

Andere receptideeën: u kunt de knollen ook in schijven snijden en dan in boter bakken. Daarnaast kunt u aardpeer rauw in allerlei salades raspen.

Tips: De hoge planten bieden bescherming tegen nieuwsgierige blikken. Ze hebben wel wat ondersteuning nodig. Houd er echter rekening mee dat ze veel schaduw geven, waarin andere planten wellicht niet goed gedijen.

Te kleine knollen ontstaan als u de aardperen al enkele jaren niet meer hebt geoogst en ze ongestoord hebben kunnen woekeren. Als u in de winter voldoende oogst, worden de overgebleven knollen weer groter.

Knollen bewaren: enkele planten uitgraven en met de aarde in een emmer zetten. Op een koele plaats bewaard blijven de knollen zo enkele weken goed.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf half mei kunt u de knollen 5 cm diep en op 30 cm afstand van elkaar planten. Deze hoge planten staan steviger in de grond als ze tot een hoogte van 15-20 cm worden aangeaard. Bij droogte water geven. Na de eerste vorst de stengels op 20 cm afsnijden. Daarna met bladeren afdekken, om de grond vorstvrij te houden. Zolang de grond niet is bevroren, kunt u met een spitvork de benodigde hoeveelheid knollen oogsten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop verse, stevige knollen en plant deze zo spoedig mogelijk. De knollen drogen namelijk snel uit en kunnen niet lang worden bewaard. Koop nooit oude, verschrompelde of verdroogde knollen. Plant aardperen rond uw composthoop, zodat deze aan het oog is onttrokken. Aardperen zijn een uitstekend lokmiddel voor woelratten. Geef de planten een plek waar de ratten geen schade kunnen aanrichten en zet er vallen neer. Zon. Aardperen geven de voorkeur aan zon of halfschaduw. Losse grond. Aardperen hebben veel voedsel nodig en gedijen goed in humusrijke grond. Tegen stilstaand water rond de wortels zijn ze niet bestand. Woelratten beschouwen de smakelijke knollen van de aardpeer als lekkernij. De planten produceren echter zo veel knollen dat het de vraatzuchtige knaagdieren doorgaans niet lukt een heel bestand te vernietigen. De hoog ovale, gladde gangen zijn gemakkelijk te herkennen. Zet daarin vallen neer.

Aanbevolen berichten