Deur afhangen

Een deur afhangen is niet heel moeilijk, in de volgende klus nemen wij u mee door de stappen.

Grofweg gezien zijn er twee modellen deuren: stompe en opdekdeuren. Een stompe deurvalt helemaal in het kozijn en wordt afgehangen met normale scharnieren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk in en gedeeltelijk tegen het kozijn, en wordt afgehangen met zogenaamde paumelles. Buitendeuren zijn overigens altijd stomp. Als u een opdekdeur wilt kopen, is de draairichting van de deur belangrijk. Om deze te bepalen, gaat u aan de kant van de deur staan waar de deur naar u toe draait bij het openen. Hangen de scharnieren rechts, dan is de deur rechtsdraaiend. Hangen ze links, dan is deze linksdraaiend.

Stap 1
Meet de breedte van de kozijnopening op van sponning tot sponning. De sponning is het gedeelte van het kozijn waar de deur in valt. Meet op drie plaatsen (onderaan, in het midden en bovenaan), omdat de kozijnopening niet altijd maatvast is. Trek van de grootste gemeten breedte ongeveer 4 mm af. Meet vervolgens de hoogte aan de linker- en rechterzijkant van het kozijn, van sponning tot sponning.

Houd daarbij rekening met een eventuele drempel. Koop vervolgens een passende deur. Deuren worden geleverd in een aantal standaardmaten. Houd er rekening mee dat het bij opdekdeuren niet mogelijk is om een bestaande deur op maat te maken.

Deur afhangen 1

Stap 2
Schaaf met een schaafmachine of een handschaaf de deur arm aan de kant waar deze in de sponning valt. Hiermee wordt bedoeld dat de deur een beetje schuin wordt afgeschaafd om te voorkomen dat hij gaan klemmen wanneer u hem afhangt. De zichtzijde van de deur blijft hetzelfde.

Deur afhangen 2

Stap 3
Teken de plaats van de scharnieren op de deur af met een hobbymes. Voor een binnendeur gebruikt u scharnieren van 75 mm, voor een buitendeurvan 100 mm. Teken het bovenste scharnier af op 15 cm vanaf de bovenkant van de deur.

Teken het onderste scharnier af op 17,5 cm vanaf de onderkant. Gebruikvoor een zware deur een derde scharnier, dat u op ongeveer 15 cm onder het bovenste scharnier aftekent. Bij hetvervangen van een deur is het handig om rekening te houden met de inkepingen van de oude scharnieren in het kozijn.

Voor een paneeldeur: teken de plaats van de scharnieren af op één lijn met de boven-, onder- en eventueel de middendorpel van de deur.

Voor een opdekdeur: het gedeelte van de paumelle op het kozijn kan meestal blijven zitten. Teken het andere gedeelte op dezelfde hoogte op de deur af.

Deur afhangen 3

Stap 4
Hak de twee korte zijden van het afgetekende scharnierpunt met een scherpe steekbeitel in.

Deur afhangen 4

Stap 5
Steek de dikte van het scharnier in het hout uit. Zorg ervoor dat de scharnierknopen (de ogen waar de scharnierpen doorheen gaat) vlak liggen en zo ver buiten de deur uitsteken, dat u de scharnierpen gemakkelijk kunt uitnemen. Als het om een buitendeur gaat, moet u de plaatsen waar de scharnieren komen behandelen met grondverf of beits.

Deur afhangen 5

Stap 6
Schroef de scharnieren met de middelste schroef aan de deurvast. Boor het gat eerst voor met een dun boortje. Gebruik platkopschroeven van hetzelfde materiaal als de scharnieren.

Voor een opdekdeur: Schroef de delen van de paumelles op de deur. Paumelles worden aan de deur bevestigd met behulp van een pen aan het scharnier die van schroefdraad is voorzien.

Deur afhangen 6

Stap 7
Plaats de (op maat gemaakte) deur in het kozijn. Zet hiervoor de deur op twee wiggen en duw hem vervolgens in de sponning. Controleer of de kieren overal de goede afmeting hebben (2 mm aan de bovenkant en de zijkanten van de deur). Als u de deur wilt voorzien van tochtstrippen die in het kozijn vallen, plaats deze dan eerst. Deze strippen zijn meestal 5 mm dik.

Deur afhangen 7

Stap 8
Teken de scharnieren af op het kozijn en neem de deur weg.

Deur afhangen 8

Stap 9
Hak de twee korte zijden van het afgetekende scharnierpunt met een scherpe steekbeitel in. Steek de dikte van het scharnier in het hout uit. De knopen van het scharnier moeten ongeveer 2 mm naar het kozijn uitsteken.

Deur afhangen 9

Stap 10
Schroef de andere bladhelften van de scharnieren met de middelste schroef aan het kozijn vast. Boor het gat eerst voor met een dun boortje of met een priem.

Deur afhangen 10

Stap 11
Plaats de deur opnieuw in het kozijn. Laat de knopen van de scharnieren (eventueel met behulp van een hamer) in elkaar grijpen en steek de scharnierpen erdoor.

Voor een opdekdeur: hang de deur op de paumelles. Als de deur nog geen paumellegaten heeft, boort u die met behulp van een 6 mm houtboortje in de opdekrand van de deur. Boor het gat onder een hoek van ongeveer 2 graden schuin omhoog.

Deur afhangen 11

Stap 12
Controleer of de deur goed past, sluit en draait. Draai dan pas alle schroeven in.

Deur afhangen 12

Gereedschappen

Materialen