Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Bollen & Knollen » Hyacint

Hyacint

Hyacinten hebben opvallende trosvormige, intensief geurende bloeiwijzen, die vanuit een groepje smalle, lange bladeren groeien. De afzonderlijke stervormige bloemen zijn crème- of zalmkleurig, roze, violet of hemelsblauw.

Hoe groter de bollen, des te groter de bloeiwijzen. De wat kleinere bollen (met een omvang van 15-16 cm) zijn geschikt voor bedden en perken, omdat de bloemen compacter en steviger zijn dan die van grote, geprepareerde bollen (18-22 cm). Deze kunt u heel goed binnenshuis vervroegd in bloei brengen. De bloeikracht van alle hyacinten neemt met de jaren af.

Hyacint Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Maart, April, Mei
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Hyacinthus orientalis

De standplaats van de Hyacint

Hyacinten zijn ideaal voor groepsbeplantingen in ruime perken, maar ze kunnen ook in potten op het terras of balkon staan. Op bedden onder in het voorjaar bloeiende bomen of struiken, zijn hyacinten blikvangers. Tegelijkertijd vestigen ze ook de aandacht op de bloemenweelde van de boom. Aardewerken potten met bloeiende hyacinten naast de voordeur zorgen voor een uitnodigende entree. Een altijdgroene heg, bijvoorbeeld van buxus, maakt een minder saaie indruk als u er hyacinten in uiteenlopende kleuren voor plant.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zodra de hyacinten zijn uitgelopen, geeft u vloeibare mest die u aan het gietwater toevoegt. Begin zomer en eind voorjaar. Hyacinten die u in de vaas wilt zetten, snijdt u vóór ze volledig open zijn. Snij de bladeren niet af, anders bloeien ze het volgende jaar niet. Koop en plant de bollen. Woont u in een streek met koude winters, dan moet u vroeg planten zodat de bollen voldoende tijd hebben om nog voor de vorst wortels te vormen. Bollen die niet direct geplant kunnen worden, bewaart u op een koele plaats.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop voor perken kleinere bollen. De bloemen zijn dan weliswaar ook kleiner, maar minder topzwaar. Koop nooit zachte of beschimmelde bollen. Koop ook nooit bollen waaruit al lange, gebogen uitlopers groeien. De bloeiwijzen van hyacinten worden met het jaar kleiner en minder compact. Plant daarom om de twee of drie jaar nieuwe bollen. Zware bloemen kunt u heel goed stutten met gevorkte takken van struiken. In de volle zon (ongeveer vier uur per dag) groeien hyacinten sterk en rechtop. Ze bloeien echter ook in de halfschaduw. Doorlatende grond. Hyacinten verdragen geen natte voeten. De grond moet voedselrijk zijn. Bruine tot zwarte plekken op de bollen en slecht ontwikkelde wortels zijn symptomen voor een schimmelaantasting. Vernietig de bollen en plant op deze plaats voorlopig geen hyacinten.

Aanbevolen berichten