Kenmerkend voor helmbloemen zijn de buisvormige, gespoorde bloemen die in trossen op vlezige stengels verschijnen en de meervoudig ingesneden, frisgroene bladeren. Het geslacht Corydalis telt bijna 300 soorten die globaal in twee groepen kunnen worden onderverdeeld: enerzijds de heesterachtig groeiende planten, zoals bijvoorbeeld de gele helmbloem (Corydalis lutea) of Corydalis nobilis, en anderzijds de soorten met knollen of wortelstokken, die op deze pagina worden besproken.

  • Corydalis cava, ook wel holwortel genoemd, heeft walnootachtige, holle knollen. Deze in Nederland en België inheemse soort bloeit in maart en april met witte tot roze bloemtrossen op tot 30 cm hoge stengels.
  • Corydalis solida, de voorjaarshelmbloem, lijkt wel wat op de holwortel, maar blijft met slechts 10-20 cm hoogte een stuk kleiner. Deze planten zijn eveneens in Nederland en België inheems en bloeien in dezelfde periode. Bijzonder aantrekkelijk zijn de zalmkleurig- tot oranje-bloeiende rassen ‘George Baker’ en ‘Transsylvanica’.
  • Corydalis cashmeriana bloeit in april en mei in een stralendblauwe tint. De 5 tot 15 cm hoge bloemstengels groeien uit knolachtige, vlezige wortels. Deze planten gedijen alleen op een koele plaats met een hoge luchtvochtigheid en in humusrijke, zure grond.
  • Corydalis flexuosa werd pas in 1989 in China ontdekt en wordt sindsdien als tuinplant gekweekt. De lange blauwe bloemen verschijnen van april tot juni op ongeveer 30 cm hoge stengels.
Helmbloem Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Maart, April, Mei

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats:

    Halfschaduw, Schaduw

Grond:

    Los, Humusrijk

Hoogte tot:

    30 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Corydalis

De standplaats van de Helmbloem (wortelstok)

Geef helmbloemen een plaats in de schaduw, bijvoorbeeld onder houtige gewassen. Onder solitair staande loofbomen of hagen vormen ze weelderige tapijten. In een beschaduwde rotstuin vinden de knollen de doorlatende grond die ze nodig hebben. Langs een beschaduwd tuinpad geplant, kunnen de aardige bloemen van dichtbij worden bewonderd.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
De oude mulchlaag vervangen en het hele jaar laten liggen. Zonder voldoende water sterven helmbloemen af. Houd de planten in perioden van droogte gelijkmatig vochtig. Afgestorven planten lopen in het volgende voorjaar opnieuw uit. Haal het rijpe zaad van de planten en zaai dit direct op de bestemde plaats. Plant de knollen van helmbloemen direct na het kopen, zodat ze niet uitdrogen. Dek voor het invallen van de vorst de plaatsen af met bladeren of rijshout.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in de late zomer stevige knollen, bij voorkeur bij de gespecialiseerde handel. Koop nooit zachte, beschimmelde knollen. Neem ook geen verdroogde knollen. Deze hebben waarschijnlijk schade opgelopen door een te droge opslag. Om ziekten te voorkomen, kunt u het beste de oude mulchlaag in het voorjaar verwijderen en deze door een verse vervangen. Het zaad wordt door mieren verspreid. De jonge planten kunt u na de bloei opgraven en verplanten. Halfschaduw tot schaduw. Helmbloemen gedijen goed onder bomen en minder goed in de schaduw van altijdgroene gewassen. Doorlatende, humusrijke grond. Corydalis cashmeriana heeft zure grond nodig. Bladmineerders zijn minuscule maden die in de bladeren tussen de weefsellagen leven. Typerend voor deze aantasting zijn slingerende vraatgangen. Door vervanging van de mulchlaag in het voor en najaar voorkomt u dat de mineerders in de buurt van de planten overwinteren.