Bij het aanleggen van een leiding zult u buizen ook moeten kunnen buigen. Een leiding buigen gaat meestal gewoon met de hand, met behulp van een pijpbuigtang, ook wel buigijzer genoemd. Let erop dat voor iedere pijpdiameter een ander buigijzer nodig is. In deze klus wordt beschreven hoe u de pijp zelf buigt, maar u kunt ook kant-en-klare bochten kopen en deze aan de pijp solderen of verbinden met knelfittingen. Daarover leert u meer in de klussen Leiding solderen en Knelfitting monteren .

Stap 1
Snijd de pijp op maat. Hiervoor heeft u een pijpsnijder nodig, die u als volgt gebruikt. Zet de pijp onder het snijwieltje en draai het wieltje vast. Draai nu de pijpsnijder rond, totdat u geen weerstand meer voelt. Draai daarna het snijwieltje wat vaster aan en draai de snijder weer rond totdat er geen weerstand meer is. Herhaal dit totdat de pijp is doorgesneden.

Leiding buigen 2

Stap 2
Ontbraam het uiteinde van de pijp. Vaak is de onderkant van de pijpsnijder hiervoor geschikt. Is dat niet het geval, dan kunt u er een vijl voor gebruiken.

Leiding buigen 3

Stap 3
Zet op de pijp een streepje op de plaats waar de bocht moet komen en bepaal de maat van de pijpbuigtang. Deze maat geeft aan waar het tweede streepje op de buis moet komen te staan.

Leiding buigen 4

Stap 4
Zet het tweede streepje. Op de foto ziet u dat dit streepje ervoor zorgt dat de buis precies op de goede plaats wordt gebogen.

Leiding buigen 5

Stap 5
Zet de tang met de klauw vast tegen het tweede streepje aan.

Leiding buigen 6

Stap 6
Buig de pijp.

Leiding buigen 7

Gereedschappen

Materialen