De zuivere, inheemse soort Fagus sylvatica wordt gewone beuk genoemd. Door zijn grootte is hij indrukwekkend en alleen geschikt voor grote, parkachtige tuinen.

Even hoog als de zuivere soort wordt de bruine beuk (Fagus sylvatica Atropunicea), die met zijn roodzwarte bladeren de hele zomer door een decoratieve aanblik biedt. De blikvanger van het ras ‘Cuprea’ zijn de koperkleurige bladeren. Ook ‘Laciniata’ is zeer de moeite waard door de sterk geveerde bladeren en de hoge groeiwijze.

Er zijn echter ook iets kleinere rassen. Zuilvormig groeien bijvoorbeeld ‘Dawyck’ en ‘Fastigiata’. Beide kunnen een hoogte van ongeveer 20 m bereiken. Bijzonder elegant is de treurbeuk ‘Pendula’ met de hangende takken. Een zelfde vorm, maar dan nog kleiner heeft de zwarte treurbeuk ‘Purpurea Pendula’, die slechts 10-15 m hoog wordt. Ook ‘Asplenifolia’ met diep gespleten, donkergroene bladeren wordt een middelgrote, maximaal 15 m hoge boom. Werkelijk schitterend is Fagus sylvatica f.suenteliensis. Deze vorm heeft slangachtig gekronkelde takken en wordt ook wel eens spookbeuk genoemd.

Beuk Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
    Standplaats:Zon, Halfschaduw
    Grond:Voedselrijk, Doorlatend
    Hoogte tot:30 m
    Latijns/wetenschappelijke naam:Fagus sylvatica



De standplaats van de Beuk

Waar u ook een beuk plant, ze verdient het een echte blikvanger te zijn. Laat de boom in de loop van vele jaren ongestoord zijn volledige pracht bereiken. Een hoge, solitair geplante boom op een groot gazon maakt een statige indruk. Zorg dan wel dat de wortelzone vrij blijft van gras. Kies bij een beperkte ruimte voor een van de hangende vormen die kleiner blijven en er bijzonder schilderachtig uitzien. Ook in een kleine groep aan de rand van het erf zien beuken er attractief uit. De gladde, grijze stam komt hier goed tot zijn recht, omdat de onderste takken in de schaduw blijven en na verloop van tijd afsterven. Een uitstekende bescherming van uw privacy biedt een dichte haag van beuken. Van het voor- tot het najaar ontstaan dan wisselende, interessante beelden. Vooral bij jonge bomen blijven de bladeren veelal gedurende de winter aan de takken zitten.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Apart staande bomen krijgen de mooiste kroon als ze niet worden gesnoeid. Jonge hagen in het voorjaar een keer snoeien. Jonge bomen moeten bij droogte regelmatig en langdurig worden gegoten. De wortelzone met mulch bedekken. Oudere hagen eind juni en eind augustus snoeien. Dit is een gunstige plant tijd voor jonge bomen. Beukenbladeren verrotten langzaam. Deponeer er weinig van op de composthoop. U kunt ze wel gebruiken als mulch onder struiken of er gemengde bladcompost van maken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop krachtige, jonge containerplanten of neem bomen met kluit. De beste plant tijd is het late najaar of het vroege voorjaar. Koop nooit te grote exemplaren. Neem ook geen bomen die al beginnen uit te lopen. Plant een rij zuilvormig groeiende beuken als hoge erfscheiding, als haag of om inkijk te voorkomen. Plant geen beuken op plaatsen waar ’s winters bij gladheid zout wordt gestrooid. De bomen zijn er niet tegen bestand. Zon tot halfschaduw. Beuken bereiken hun volle lengte slechts als ze op een vrije plaats en in de zon staan. Doorlatende grond, die vochtig en voedselrijk is. Beuken zijn in staat zowel in zure als ook in alkalische grond goed te gedijen. Wollige schildluizen hebben schildjes en scheiden een dradige substantie af, waardoor ze op wolluizen lijken. Ze zuigen aan bladeren en scheuten, ook in de bladoksels. Bestrijding is nodig bij jonge en ernstig aangetaste planten. Spuiten met een middel op basis van paraffine olie is effectief.