Raamdecoratie die niet van stof, maar van een ander materiaal gemaakt zijn, vormen een strakkere raambekleding dan gewone gordijnen of vouw of hefgordijnen van geplooide of gerimpelde stof. Ze temperen ook fel zonlicht en bieden u privacy.

Alles over raamdecoratie, lamellen, luiken, rol en vouwgordijnen

Raamdecoratie die niet van stof, maar van een ander materiaal gemaakt zijn, combineren alle praktische voordelen van hun stoffen tegenhangers met een strakke, zuivere belijning. Net als stoffen vouw, hef en rolgordijnen stellen ze u in staat om snel en gemakkelijk het licht dat de kamer binnenvalt te temperen en ze schermen inkijk of een lelijk uitzicht af. Ze hebben ook het voordeel dat ze helemaal van het raam weggetrokken kunnen worden, totdat er alleen een nette, onopvallende baan aan de boven- of zijkant overblijft en er een maximum aan licht binnen kan komen erg belangrijk bij kleine ramen of ramen met een schaduwrijk uitzicht.

Er is een enorme keuze in raamdecoratie van andere materialen dan stof en u kunt stijlen vinden die bij elke beurs en bij elke inrichting passen. De meeste kleinere modellen worden met de hand geopend en gesloten, met behulp van koorden of roeden. Sommige zwaardere raamdecoratie worden met riemen of draaistangen bediend. U kunt ook alle types raamdecoratie met afstandsbediening installeren. Er zijn er zelfs die reageren op lichtsterkte, temperatuur of een tijdklok, zodat u nooit hoeft op te springen om zelf de raamdecoratie te verstellen. U kunt bijvoorbeeld de latten van uw jaloezieën zo programmeren, dat ze hun stand aanpassen aan die van de zon.

In veel grote zaken kunt u op maat gemaakte raamdecoratie kopen in een hele serie standaardmaten. De meeste Doe-Het-Zelf zaken hebben allerlei modellen in voorraad, met instructies om ze pas te maken.

Checklist van de verschillende modellen
Er zijn veel verschillende modellen raamdecoratie van allerlei andere materialen dan van stof te krijgen. De voornaamste types worden hieronder opgesomd.

  • Vouwgordijnen

Van oudsher werden vouwgordijnen gemaakt van versterkt zon en waterbestendig papier. Tegenwoordig zijn ze ook in polyester te krijgen. De vouwgordijnen hebben vaste horizontale harmonikaplooien en koorden om ze op te trekken. Ze temperen fel zonlicht maar de meeste bieden niet voldoende privacy voor ’s nachts. Ze hebben echter uitstekende isolerende eigenschappen, ze houden ’s winters de kou en ’s zomers de warmte buiten. De nieuwste vouwgordijnen hebben een honingraatstructuur waardoor de plooien voor brede ramen beter in vorm blijven en die extra isoleren omdat de cellen lucht vasthouden.

  • Rolgordijnen

Er zijn allerlei soorten rolgordijnen van andere materialen dan stof geweven gras, bamboe, gespleten rotan of pitriet en PVC. Horizontale stroken materiaal zijn aan elkaar gestikt om ze op hun plaats te houden en verbonden aan de randen. De rolgordijnen worden opgetrokken met een katrolsysteem. Ze zijn onder andere verkrijgbaar in wit of effen kleuren voor PVC, terwijl de andere materialen naturel het mooist zijn, in kleur gebeitst of met een geschilderd dessin.

  • Jaloezieen

Jaloezieën zijn de meest veelzijdige van alle niet van stof gemaakte raamdecoratie . U kunt deze dichtdoen om licht buiten te sluiten en totale privacy te garanderen, de lamellen schuin zetten voor een zachte schaduw of ze helemaal optrekken om een vrij uitzicht te krijgen.

Alles over raamdecoratie, lamellen, luiken, rol en vouwgordijnen 1

Het principe is simpel. Als de jaloezieën omlaag zijn, draait u de lamellen in de juiste stand om de gewenste hoeveelheid licht binnen te laten gewoonlijk door aan een koord te trekken. Als de lamellen in horizontale (volledig open) positie staan, kunt u aan een ander koord trekken om de lamellen op elkaar te stapelen en ze voor de ramen weg te trekken.

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in naturel of gebeitst hout, plastic en aluminium. Ze zijn verkrijgbaar in een enorm aantal kleuren en patronen.

  • Verticale lamellen

Deze raamdecoratie lijkt op jaloezieën, maar dan een kwartslag gedraaid, met lamellen die draaien om een verticale as om licht binnen te laten of buiten te sluiten. Net als bij jaloezieën wordt de hoek van de lamellen bijgesteld met een koord aan de zijkant van het raam, terwijl een ander koord de lamellen helemaal naar één of beide zijkanten trekt. Deze lamellen zijn verkrijgbaar in een keur van kleuren en materialen, van gelaagd PVC of fiberglas tot aluminium.

  • Luiken

Luiken hebben dezelfde functie als jaloezieën. Al eeuwenlang houden ze de zomerzon uit de huizen in warme landen en helpen ze de kou en de wind buiten te houden in koudere streken, terwijl ze ook privacy en veiligheid bieden.

Binnenluiken, die in de achttiende eeuw zo populair waren, zijn ook tegenwoordig nog volop te krijgen, in traditionele paneelmodel-len van naturel zachthout, dat gevernist, gebeitst of geschilderd kan worden. Houten louvreluiken in koloniale stijl zijn een alternatief. U kunt de hoek van deze latjes bijstellen door aan een roede in het midden te draaien en zo meer of minder licht binnen te laten.

Rolluiken die met een draaihendel van binnenuit bediend kunnen worden, dienen vooral voor de veiligheid, maar ze isoleren ook goed. U kunt ze aan de binnen of aan de buitenkant laten monteren. Ze worden op maat gemaakt in een hele reeks aantrekkelijke kleuren.

Waar u raamdecoratie van andere materialen dan stof kunt gebruiken
U kunt deze soorten raamdecoratie in elke kamer gebruiken, maar sommige types zijn meer geschikt voor bepaalde plekken.

  • Woonkamers en slaapkamers

In kamers waarin u zich ontspant of waarin u slaapt hebt u raambekleding nodig die het licht buitensluit en meestal ook privacy biedt. Verticale lamellen en jaloezieën zijn een goede keuze voor grote ramen, want u kunt deze voor het raam laten hangen terwijl u de lamellen draait om meer of minder licht binnen te laten.

Om de harde lijnen van deze raamdecoratie te verzachten, kunt u er kamerhoge gordijnen voor hangen of een stoffen of houten gordijnkap die de jaloezieën volkomen aan het oog onttrekt wanneer deze opgetrokken zijn.

  • Keukens

Raamdecoratie van andere materialen dan stof zijn ideaal voor keukenramen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en nemen geen etens geuren op. De strakke lijnen van plastic of aluminium jaloezieën onderstrepen het karakter van een moderne keuken, terwijl lamellen van naturel hout of rieten rol raamdecoratie prachtig combineren met een landelijke keuken.

  • Badkamers en kleedruimten

Ook hier zijn jaloezieën een ideale keuze, omdat die, als ze gesloten zijn, voor complete privacy en enige isolatie zorgen.

Alles over raamdecoratie, lamellen, luiken, rol en vouwgordijnen 2

Overdag kunt u de lamellen gedeeltelijk openzetten om licht in de kamer binnen te laten zonder de privacy helemaal kwijt te raken. Raamdecoratie van een ander materiaal dan stof hebben geen last van condens; u kunt ze zo afvegen.

  • Serres

Verstelbare zonwering in een serre kan helpen voorkomen dat het er te heet wordt. Als de zon op zijn heetst is, kunt u de jaloezieën sluiten om de kans te verkleinen dat planten in de serre verwelken of verbranden. Op andere tijden hoeft u ze alleen maar op te trekken en er komt volop licht naar binnen. In een serre vol planten loopt u met deze raamdecoratie minder kans dat ze in de bladeren verward raken dan met gordijnen.

Dakzonweringen voor serres zijn zelfs nog effectiever als het erom gaat de gevolgen van sterk zonlicht te bestrijden. U kunt op maat gemaakte dakzonweringen bestellen.

De maat nemen
U moet uw raamdecoratie correct opmeten en monteren om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Als u besluit om de raamdecoratie binnen een raamnis te plaatsen, moet u de breedte van de nis en de hoogte van de boven tot de onderkant ervan opmeten. Als u de zonwering buiten de nis wilt laten vallen, kunt u zelf bepalen welke lengte en welke hoogte u wilt nemen en zo het raam groter laten lijken. Wat ook uw eisen zijn, een overlapping van minstens 7,5 cm is het best. Voor een groot raam kunt u zelfs besluiten de Mindering helemaal tot de vloer door te laten lopen, zodat die niet alleen het raam maar de hele wand bedekt.

Waar u ook een mindering aanbrengt, neem eerst met een stalen meetlat zowel horizontaal als verticaal op twee of drie plaatsen de maat op, voor het geval dat het raam enigszins onregelmatig van vorm is.

Als u een raamdecoratie zelf op maat wilt maken, koop deze dan een maat groter dan het raam. Bij de meeste raamdecoratie die op maat gemaakt kunnen worden, zitten instructies ingesloten. Er is een speciale schaar te koop voor het knippen van metalen lamellen.