Gordijnen, vitrages en hun bevestiging, als u toe bent aan nieuwe gordijnen of vitrages, moet u ook het ophangmateriaal uitkiezen waardoor ze op hun mooist uitkomen en dat past bij de stijl van het raam. Wat u ook nodig hebt, er bestaat vast een geschikte oplossing. De mogelijkheden variëren van heel simpele tot heel decoratieve oplossingen. Op deze pagina ziet u een aantal ophang suggesties en systemen met hun mogelijkheden.

Gordijnen,-vitrages-en-hun-bevestiging

Bij het kiezen van een ophang systeem, moet u zich zelf een paar dingen afvragen.

  • Zijn de gordijnen licht, middelzwaar of zwaar? Stem het gewicht van de gordijnen af op het systeem en het aantal bevestigingspunten. Let ook op de maximale lengte en gebruik bij voorkeur een rail of roede uit één stuk over de volle breedte (lengte). Bij de meeste systemen kunt u echter ook twee stukken met verbinders aan elkaar koppelen, maar dit is minder stabiel. Ook wil dit bij railsystemen nog wel eens problemen geven, de wieltjes lopen dan minder soepel door de rail.
  • Waar bevestig ik het ophangsysteem? Ga na of het ophangsysteem van uw keuze, ook daadwerkelijk te bevestigen is.
  • Is een gordijnkap, of koof nodig om de ophanging te verbergen? Dat is niet nodig als de gordijnen aan een roede hangen of aan een rail met verborgen runners, of wanneer u ervoor zorgt dat het ophangsysteem kleurt bij het schilderwerk van de achtergrond.
  • Wil ik de gordijnen combineren met vitrage, of rolgordijn? Wanneer dit het geval is, ga op zoek naar een dubbel of driedubbel ophangsystemen, die speciaal zijn ontworpen voor stijlvolle ramen met gelaagde gordijnen.
  • Hoe ga ik ze bedienen, met de hand, trekkoorden, of automatisch? Veel rails en roeden zijn uitgerust met trekkoorden of -stangen voorzien om het open- en dichttrekken gladjes te laten verlopen, zonder de gordijnen te beschadigen. Bij de keuze voor automatisch bediening, moet u rekening houden met de benodigde elektriciteit.
  • Zijn er obstakels? Zowel een radiator als een brede vensterbank zijn voor een gordijn of vitrage hinderlijke obstakels. Een combinatie van die twee maakt het er niet eenvoudiger op. Bij een brede vensterbank zult u moeten kiezen of u het gordijn erboven of ervoor laat hangen. Hang gordijnen bij voorkeur niet voor een radiator. Omdat een gordijn voor de radiator de warmte erachter gevangen houd. Zorg er in ieder geval voor dat de warmte in de kamer kan circuleren.

Gordijnen en vitrages, bevestiging systemen

Als u gordijnen of vitrages kiest als raamdecoratie, dan zult u zich daarbij laten leiden door de stijl, de lengte en de stof. Deze drie factoren beïnvloeden zowel praktisch als decoratief de keuze en de manier waarop de gordijnen worden opgehangen.

Gordijnen, vitrages en hun bevestiging

Gordijnrails

Het bekendste bevestigings systeem voor gordijnen en vitrages is nog steeds de klassieke enkele rail, of twee- of driebaans rail. In de ene rail wordt het gordijn bewogen, in de rail tegen het raam de vitrage. De plastic wieltjes met ogen (officieel ‘runners’ geheten) worden aan de vitrages en gordijnen bevestigd en vanaf de zijkant in de rail geschoven. Het goedkoopst zijn simpele rails van buigzaam plastic; ze passen in dragers die je tegen de muur of het raamkozijn schroeft en ze zijn geschikt voor beginnende klussers. Chiquere uitvoeringen zijn van sterk plastic of metaal en de rollers zitten verborgen achter een aluminium of roestvrijstalen strip. Soms is de hele rail met rollers verborgen in een buis. Rails kunnen de hoek om en omdat de dragers de rails niet blokkeren, kun je de gordijnen helemaal opentrekken. Je kunt de rails elkaar laten overlappen, zodat de gordijnen goed sluiten en licht en tocht buiten houden.

In alle gevallen is een deugdelijke bevestiging van de rails tegen plafond, muur of kozijn belangrijk. Praktisch alle railsystemen kunnen zowel tegen het plafond als de muur bevestigd worden. De manier waarop verschilt per systeem, met name bij de bevestiging van de rail op de steun. Bij sommige systemen is deze praktisch onzichtbaar.

Bevestiging tegen het plafond

Bij bevestiging tegen het plafond bent u niet gebonden aan afstandssteunen. U kunt het gordijn op elke gewenste afstand (voorsprong) voor het raam laten hangen. U moet echter wel extra aandacht besteden aan de bevestiging, omdat de trekkracht in het verlengde van de schroef wordt uitgeoefend. Stem de bevestigingsmiddelen, schroeven en pluggen af op het materiaal en de constructie van het plafond. Een gordijnrail met bevestigingsgaten kunt u onopvallend tegen het plafond bevestigen, maar in het geval van zware gordijnen zijn de gaatjes te klein om stevige schroeven te kunnen gebruiken. Een extra bevestigingslat of beugels zijn dan toch noodzakelijk.

Bevestiging tegen de muur

Voor bevestiging tegen de muur of het kozijn zijn steunen of beugels nodig. Deze kunt u meestal zonder veel problemen met schroeven en pluggen tegen de muur vastzetten of enkel met schroeven tegen het kozijn. Teken de bevestigingsgaten voor de steunen of beugels, met een vaste maat vanaf het plafond, op de muur af. Loopt het plafond scheef af, neem dan het kozijn of de vloer als uitgangspunt. Met beugels bent u gebonden aan een maximale voorsprong, dit is de afstand tussen muur of venster en het gordijn.

Automatisch of met de hand

U kunt kiezen voor een eenvoudig railtje waarbij u het gordijn met de hand open en dicht schuift, eventueel met een trekstang of koord aan een voorloper om uw gordijn schoon te houden en slijtage te voorkomen. Er zijn ook railsystemen met een trekkoordmechanisme. Daarbij worden de koorden strak gehouden door gewichten of een koordspanner. Elektrische bediening met een schakelaar of afstandsbediening, eventueel in combinatie met een tijdklok, is ook mogelijk. Daarbij kan een lichtsensor er zelfs voor zorgen dat uw gordijnen automatisch sluiten bij het vallen van de duisternis en weer open gaan als het licht wordt. Automatisering is niet alleen luxe, maar werkt tijdens uw afwezigheid ook inbraakpreventief.

Gordijnen, vitrages en hun bevestiging 4

Gordijnroedes

Gordijnroeden zijn heel populair en heel makkelijk op te hangen. Dit bevestigingssysteem is er uiteraard in verschillende materialen. Eenvoudige gordijnroedes zijn geheel van kunststof of van metaal. Ze kunnen ook van eiken (rustiek), grenen of gebeitst hout zijn. Je kunt ze krijgen in allerlei lengten, dikten, en afwerkingen. Vaak worden ze verkocht als een soort bouwpakket, compleet met ringen en bijpassende knoppen en steunen, schroeven en pluggen om ze op te hangen. De roeden steunen op beugels of zijsteunen die je tegen de muur schroeft. Ze zijn verkrijgbaar in een aantal standaardlengtes en zijn met een zaag op elke gewenste lengte af te zagen. Reken 22,5 cm extra aan weerszijden van het raam als u wilt dat de open gordijnen niet voor het raam hangen.

Gordijnroedes worden gewoonlijk gebruikt voor rechte ramen, al zijn ze ook te combineren met metalen of houten hoekverbindingen om ze geschikt te maken voor gebogen of hoekige erkerramen. Bevestig de stokken aan de muur of aan het plafond door middel van steunen. Voor kleine ramen zijn één stuk roede en twee beugels genoeg. Voor grote breedten is een derde beugel in het midden nodig, om te voorkomen dat een enkele roede doorzakt of om de verbinding tussen twee roeden te ondersteunen. Als de gordijnen erg zwaar zijn, kunnen dikke roeden en extra beugels nodig zijn.

Voor roedes zijn er gordijnen met gaten of lussen om over de roede heen te schuiven. Voor deze bevestigingsmogelijkheid zijn geen runners nodig. Meestal worden (sier)knoppen aan de uiteinden van de roede geplaatst, als aankleding en om te voorkomen dat de roede uit de beugels schuift.

Gordijnen, vitrages en hun bevestiging 6

Kabels

Kabels zijn populair aan het worden voor het ophangen van lichtgewicht gordijnen die je eraan kunt ophangen door middel van oogjes, ringen of klemmen. De kabel moet heel strak staan; hij wordt aangetrokken tussen haken of beugels met behulp van spanners. Ze zijn er in een enkele of dubbele uitvoering (met één of twee kabels) en met verschillende bevestigings stukken. Bij sommige systemen is een montage van muur tot muur mogelijk.

Er zijn systemen te koop waarbij de spanners mooi afgewerkt in beugel mechanismen zitten, maar je kunt ze ook zelf maken met kabelklemmen, spanners en kabel verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelf zaken en ijzerhandels. Kabels worden vaak opgenomen in dubbele gordijnophangsystemen, samen met een roede of rail.